Сред многообразието от типичните за балканските народи етно – предмети черешовото топче, като акесесоар може да се види единствено в градините и дворовете на България. За жалост оргиналът на това дървено оръдие не е запазен. Възтановката на декоративния прототип направихме в хасковското с. Малево в двора на Веселин Папазов с помощта на майстора Иван Ушаков, като се съобразихме с описаното в историята и литературата.
Ако и вие решите да конструирате в градината си този единствен по рода си типично български акцент ще трябва да се съобразите с факта, че в съвременния свят черешовото топче е с декоративен характер и всеки опит за превръщането му в действащо оръдие ще доведе до злополучни последствия.
Най-удобно ще е ако намерим предна част от колесника на стара каруца.
Когато го разглобим няма да е трудно да съкратим или удължим оста в желаните размери.
В оригинала дулото е правено от ствол на череша с дължина 130 – 150 см. (за целта освен череша можем да използваме и друго дърво).
Със декоративна планка свързваме гредите, които ще оформят лафета на оръдието.
Гнездото за дулото правим от трета греда.. Добре ще е ако и тя е от каруцата, защото ще е с готови отвори за клемите.
Готовият лафет трябва да е с вътрешните размери на оста.
Свързваме го към оста със скоби, чиято ръжда се превръща в декоративно качество.
Изчистваме ствола от кората и чворовете, като се стремим да го оформим в относително правилен цилиндър.
Нанасяме няколко пласта машинно масло, което не само ще го съхрани, но и ще ме придаде застарял декоративен вид.
10. Набиваме стоманените гривни. В железариите ги предлагат твърде неръждясали, затова ги намазваме със силно наситен разтвор на нишадър. След не повече от 40 часа, те добиват вид на чембери от времето на оригинала.
Пробиваме отвор с дълбочина 10 – 15 см. който да загатне цевта.
Монтираме чатал, на който ще легне задната част на дулото
След като поставим дулото и клемиите можем да се похвалим с един завършен декоративен прототип на черешовото топче от 1876 г. И ще е много оригинално ако с него посрещнете гостите си на 3 ти март.
Бисквитки за функционалност и ефективност За да функционира сайтът, са нужни следните "бисквитки": wordpress_test_cookie, wordpress_logged_in_, wordpress_sec.
Бисквитки Използването им ще подобри Вашето уеб преживяване
Е-магазин За поръчки по интернет ще бъдат добавени 2 "бисквитки". Те са необходими, за да се извърши правилно целият процес.
Нашият сайт използва бисквитки. Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на бисквитки.