Циниите са великолепен избор за всяка една градина. Тези прекрасни растения са удивителни и с веселите багри на цветовете, чиято красота устоява дори и на летните горещини и суша. Вероятно няма друго растение, което да се отплаща с толкова много багри за сметка на толкова малко грижи. Това е така, защото циниите могат да се отгледат от семена дори и от децата, проявяващи интерес към градинарството. Освен това цветовете им са изпъстрени в широка гама от багри и разкриват красотата си в продължение на месеци, чак до появата на първите студове. Можете ли да се сетите за друго цвете, което да притежава тези качества?

Градинските циниите водят началото си от пурпурно диво цвете, разпространено в мексиканската пустиня. След години на хибридизация, селекционеите превръщат дивото цвете в цинията, която днес е разпространена в градините по цял свят. Известни са около 20 диви вида циния, които са приспособени към сухите каменисти почви на Централна и Южна Америка.

Когато видите дивите преставители, ще останете изумени от невзрачния вид на цветята в сравнение с градинските представители. Изненадващо е колко усилия е коствало на селекционерите да превърнат дивото цвете в богатото разнообразие от съвременни сортове, които с лекота завладяват градинарите. Най-често хибридизираният вид е Zinnia elegans, но напоследък селекционерите обръщат все по-голямо внимание и на останалите видове от рода на цинията. Сортовете се отличават с невероятно разнообразие от багри – можете да се потопите в богатството от цветове, като единствено синьото липсва от палитрата. Създадени са и разновидности с многобагрени, както и с кичести, полукичести и далиоподобни цветове.

Другата насока, в която работят селекционерите, е височината на растенията – вече можете да избирате сред ниски и високи сортове, което увеличава и приложението на цветята  в градината. Всички тези положителни качества на градинската циния я поставят сред основните растения, които умело се използват за внасяне на наситена багра в градинския пейзаж.

Едрите цветове на някои сортове достигат до 15 см в диаметър, а високите стъбла превръщат циниите в идеални за аранжировки на летни букети.

Циниите са традиционни цветя за едногодишните цветни лехи и бордюри. Можете да използвате сортовете-джуджета, за да озелените сандъчетата и кашпите на прозорците, балконите и верандите. По- високите разновидности са идеални за цветния бордюр и  чудесно се комбинират с други летни цветя. Освен това високите сортове са подходящи и за аранжирането на букети. Обикновено по-високите разновидности се нуждаят от подпорки, тъй като цветовете им натежават и стъблата слягат на земята. Придружаващи цветя могат да бъдат тези, които виреят на слънце, подобно на циниите. Такива са например ехинацеята, маргаритите, космоса, петуниите и други.

Ако не отглеждате циниите за рязан цвят, можете да стимулирате храстовидното разклоняване на растенията като пензирате връхчетата на младите стъбла. От друга страна, ако отстраните страничните раклонения, циниите ще цъфтят с по-едри цветове, но за сметка на големината броят им ще е по-малък. Редовното отстраняване на увяхналите цветове стимулира повторното формиране на цветни пъпки и значително удължава периода на цъфтеж.

Ако събирате семената на циниите, за да ги засеете следващата година, трябва да знаете, че за циниите е характерно кръстосаното опрашване (тоест опрашване между различни растения). И така, за да получите семена от даден сорт трябва да отглеждате само желания сорт в градината си. Ако отглеждате повече от един сорт, те ще се опрашват помежду си и получените семена вече няма да имат характеристиката на първоначалния сорт, от който сте ги събрали. Ако все пак искате да отглеждате различни сортове, решението е ежегодно да купувате и засявате семена от желаните разновидности.

Циниите се отглеждат изключително лесно и няма да представляват проблем дори и за неопитните градинари. Без да полагате особени грижи можете да се сдобиете с букети от разкошни цветове, които с пъстротата си ще разведрят дворното пространство.

Място и почва: тъй като циниите произхождат от пустинните области на Мексико, за тези цветя не е проблем да виреят в сухи и бедни почви. Най-важното условие за доброто развитие на цветята е почвеният субстрат да е с добри дренажни свойства. Мулчирането е изпитана мярка срещу прорастването на плевели сред цветята, както и за задържане на влага в почвата.

Циниите не се страхуват от слънцето, затова им изберете място, което е добре огряно от слънчевите лъчи. Някои сортове като бледо зеления ‘Envy’ толерират и шарената сянка.

Поливане и подхранване: цветята са сухоустойчиви и не се нуждаят от много вода. Дъждовете осигуряват необходимата за развитието влага, но ако има продължителен период на засушаване е добре все пак да полеете растенията, за да се запази красотата на цветовете. Ако времето е дъждовно, циниите могат да заболеят от брашнеста мана (гъбна болест) поради високата влажност и слабата циркулация на въздух между стъблата.

По принцип хранителните вещества в градинската почва са напълно достатъчни за доброто развитие на растенията, но за да се сдобиете с наистина ефектни цветове, бихте могли да подхраните растенията с тор за цветя.

Размножаване: най-лесният вариант е чрез семена. Засейте семената на подходящо слънчево място в двора през пролетта, след като опасността от измръзване отмине. Другият вариант е да засеете семената в контейнер у дома през зимата и после през пролетта да пресадите младите растения  на избраното място в двора. Преди да пресадите в градината младите цинии, които са на 6-8 седмици, трябва да изчакате студеното време да премине и почвата да се позагрее поне малко. Трябва да знаете, че корените на циниите са чувствителни и пресаждането трябва да се извършва внимателно и без много много да се разбутват корените.

Болести и вредители: циниите са чувствителни на гъбни болести, като най-често страдат от ръжда, брашнеста мана и черни петна. Ако влажността е по-висока, или сте засадили циниите на по-сенчесто място има добра предпоставка за развитието на брашнеста мана. Ако забележите симптоми на гъбна болест, отстранете заразените части и напръскайте растенията с фунгицид. Друг проблем, който може да засегне циниите са листните въшки. Третирайте растенията с инсектицид  и наблюдавайте за повторна поява на насекомите. Колкото по-рано започнете борбата с болестите и вредителите, толкова по-бързо ще се справите с тях, без да има сериозни последици за цветята.

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име