Голяма част от деня на повечето хора преминава на работното място. По тази причина е  важно обстановката там да бъде приятна, стимулираща, но не и прекалено натоварваща. Растенията са много добър начин за създаване на релаксираща и ефективна обстановка.

От изключително значение  е да подборът на  правилната комбинация от растителни видове. Цветята могат да намалят стреса, да стимулират умствената дейност, да намаляват дразненето на очите, да облекчават главоболието. Те пречистват въздуха и водата и разнообразяват обстановката.

Научно доказано е, че цветовете на растенията влияят върху настроението и тонуса на хората.

Лилавото има успокояващо действие; укрепва вътрешното равновесие и стимулира мисловната дейност.

Червеното влияе положително върху имунната система.

Жълтото подобрява настроението и действа стимулиращо.

Розовото намалява стреса и създава ведра обстановка.

Разноцветни растения  оказват много добро въздействие на тези хора, които работят с компютър.

За весело настроение се избират топли тонове,  за тържествени поводи се предпочитат студените. Спокойна обстановка се създава от растения с еднаква окраска, която не е прекалено ярка и не дразни очите. Цветята с бели цветове са най-подходящи при създаването на различни комбинации.

При избора на растения за работното място трябва да се съобразим с количеството  светлина и дали тя е пряка, естествена или изкуствена. За тъмен офис се предпочитат растения, които не са силно светлолюбиви: драцена, бегония, папрати, филодендрон, циперус. За светъл офис се избират растения, които понасят добре осветяване, независимо от неговия характер: алое, жасмин, кактуси, пасифлора, иглики, олеандър, фикуси.

Когато избирате растения, трябва да се съобразите с мястото, с което разполагате, и с мебелите в помещението. За пестене на място се предпочита вертикалното разположение. В големи стаи с малко мебели е хубаво да поставите големи и по-пищни растения. При черно-бели мебели е добре да предпочетете шарени и цветни растения. При по-елегантни мебели, изработени от стъкло, дърво, мрамор, за предпочитане са по-компактни растения, не толкова пищни, с ясни и отчетливи форми. При плетени и бамбукови мебели – жасмин, бонсаи, орхидеи биха могли да придадат една още по-екзотична и ведра обстановка.

При създаване на цветни композиции се използват растения със сходни изисквания. Не е добре да се комбинират бързо с бавно растящи растения, тъй като първите ще потиснат развитието на вторите.

Според фън шуй за работното място се предпочитат растения с овални и кръгли форми.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име