Този аксесоар сполучливо комбинира в себе си изкуственият образ характерен за градинско украшение с една жизнена и напълно завършена цветна площ. Комплексът от качества, който тази пеперуда притежава я правят достойно попълнение дори за най-изисканата градина.

Основата на пеперудата представлява нейното дъно, то трябва да бъде достатъчно стабилно, за да издържи тежестта на почвата и цветята, а в същото време и устойчиво на влагата, на която ще бъде изложено редовно. Най-добрият вариант за направа на основата е използването на скелет от дървени гредички, върху които от дъски или ламарина  се прави самото дъно. Основата може да бъде направена като периферията от преплетени клонки, но в този случай, то ще е по-малотрайно, загубата на влага ще е по-бърза, а и направата е сравнително по-сложна и трудоемка, макар че може да излезе по-евтино. При направата на основата трябва да се предвиди едно или две места, на които могат да се поставят подпорите, които ще повдигат едната страна на пеперудата.

Периферията на пеперудата е направена от вейки, които са преплетени и образуват преграда високо около 20 см. Важно е да се отбележи, че е за предпочитане да се използват клонки от видове склонни към лесно вкореняване, в случаят е използвана върба, но със същият успех могат да се използват пръчки от лигуструм, форзиция, майски сняг, мерджанче, лоза,  френско грозде, будлея, и др. Вкоренените пръчки остават живи и могат да издържат неограничено дълго време, макар да се налага често съкращаване на покаралите от тях филизи.

За напълване на крилата се използват леки и влагоемни субстрати. За да намалите теглото на почвата използвайте само торфени субстрати или такива богати на органично вещество, 10 – 30 % стрит на топченца стиропор също ще намали теглото (в този случай не се налага добавянето на перлит).

Поради тънкият почвен слой и голямата повърхност  цветята отглеждани върху пеперудата трябва да бъдат поливани често. За да си спестите нуждата от педантични грижи можете да използвате по-устойчиви цветни видове. За да подчертаете ефекта на целият аксесоар мулчирайте площта под него като копирате формата му.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име