Цветята са задължителен компонент за всяка добре проектирана и поддържана градина. Те често създават повече колорит и декоративен ефект, отколкото останалата декоративна растителност, особено през втората половина на лятото, когато у нас почти липсват цъфтящи дървета и храсти. Освен присъствието на цветята в градината от голямо значение е и как сме ги подредили. Малко вероятно е цветята да имат лош или дразнещ ефект, защото това не е в тяхната природа, но не бива да се успокояваме. Добрият първоначален план за засаждане на цветята и добрата му реализация са гаранция за много по-силен ефект, който ще оправдае по-пълноценно вложените средства и време за създаването и поддържането на цветните площи.  Подредбата на цветята в двора е особено важен въпрос през този месец, защото през втората му половина започва засаждането на едногодишните видове на открито в най-топлите места, а до края на месеца това може да се прави в почти цялата страна. Надяваме се предложените от нас цветни площи да ви заредят с настроение и нови идеи за оформяне на двора.

Засаждането на цветя като бордюр около някоя от алеите в двора е класическо решение. За тази цел са подходящи както многогодишни видове, като използваната на снимката маргаритка, така и повечето едногодишни с достатъчно дълъг ефект. Този тип цветно оформление е за предпочитане да бъде създаден от един вид и сорт. По-подходящи са ниските храстовидни растения като градинската бегония, агератума, циганчетата и др. (от едногодишните).

Създаването на раздвижени във вертикално отношение смесени бордюри от двете страни на стълби или наклонена алея е изключително ефектна възможност. За разлика от предходното решение тук участват също и храсти, а и обема на растителността е много по-голям. Основата част от растителността е съставена от различни интересни храсти, трябва да се използват както интересно цъфтящи и пъстролистни сортове, така и вечнозелени видове, за да се създаде достатъчно силен колорит през всички сезони. Тук трябва да се използват също и цветя, които да уплътнят площите и  да допълнят ефекта на храстите. Повечето цветни видове при такива решения са многогодишни, но не бива да пропускате и най-ефектните едногодишни видове, които имат по-дълъг цъфтеж и много ярък ефект.

Създаването на цветни площи с битов елемент е трудно и в същото време почти винаги много ефектно решение. Видовият състав, който може да се използва при едно такова решение е много голям, за препоръчване е да се спрете на по-традиционни и добре познати видове и сортове. Тук ще изглеждат отлично: здравецът, мушкатата, латинката, вербената, калистефуса и астрите, хризантемата, и др. можете да използвате и популярни съвременни видове като: петунията и тагетеса, които макар да не са присъщи за възрожденският период, са ни толкова познати, че никой не ги приема за нещо ново.

Геометричните площи използвани като бордюри или партери са извънредно красиви и стилни. Те се изграждат от компактни видове с дълъг ефект или от цветя понасящи подстригване.

Цветарниците на етажи са особено подходящи ако не обичате високи цветя или не се наемате да ги аранжирате. За съжаление този вид цветни площи се реализират върху предварително създадени цветарници, които могат да бъдат изградени от различни материали. Ширината на един етаж не бива да е повече от 0,5 – 1 м. Така че да се разгърне максимално добре ефекта на засадените в тях растения. Това решение, както всеки би се досетил е идеално за ниските, но красиво цъфтящи видове, които разположени по този начин ще се експонират по-добре като цяло и ще се засили индивидуалният ефект на отделните растения и техните цветове. Малки площи от този тип са подходящи за оформление в или около различни площадки, а по-големите за малки дворове, където площите са сравнително малки и изграждането на един такъв цветарник не би представлявало трудност.

Освен на разпространените саксии, обърнете внимание и на големите съдове. Те не са истински цветни площи, но в дворове, където по-голямата част от площта е застлана с настилки – това е един от малкото възможни варианти за отглеждане на цветя.

Бордюрите от многогодишни цветя са много популярни в западна Европа, докато у нас са почти не използвани. Това се дължи преди всичко на климата, който при нашите условия ограничава ефекта на тези видове. Все пак не липсват отделни многогодишни, цветя които имат достатъчно стабилен и дълготраен ефект за да се използват за успешното създаването на бордюри от многогодишни и у нас.

Поляните от цветя са с много натурален и пищени ефект. Този вид цветни площи често са предпочитани, но не рядко не се получава, точно това което първоначално сме желали. За да имате успех при създаването на една такава цветна площ използвайте само един, но много жизнен вид, могат да се използват два или повече вида цветя, но единствено ако са с много близка височина. Използвайте ниски и компактни растения.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име