През декември градината губи и последните си цветове и щафетата се поема от интериорните растения, които ще са единствената ни цветна радостта чак до февруари. Тогава някой най-рани цветя като: кокичета, минзухари и декоративен кукуряк ще започнат цветният маратон на новият сезон.

През зимните месеци саксийните цветя са най-важни за нас, а и ефектът им се оценен най-високо, затова с право можем да кажем, че именно те са цветовете на зимата. Въпреки че тези растения се отглеждат на закрито голяма част от тях също изпадат в покой, който макар да остава почти незабелязан е факт. Всичко това прави цъфтящите сега растения изключително ценни.

Има  две основни групи цветя: типични стайни видове, които се развиват добре  в топло помещение и цъфтящи през сезона, които имат специфични изисквания.

Типичните стайни растения, които цъфтят през зимата не са много, това са видове на късият ден, които нямат покой или той е през лятото. Тези растения се нуждаят от достатъчно светлина и влага през цялата зима.Поливат се умерено до обилно в зависимост от температурата, която поддържаме и конкретният вид.

През  2 до 4 седмици е желателно да ги подхранваме с торове за цъфтящи или за съответната група цветя, когато те имат специални изисквания (орхидеи, бромелии и др.).  Много е важно да не третирам тези видове по същият начин, както останалите, защото за тях зимата е активен период, в който се нуждаят от подходящи условия, за да цъфтят обилно и да дадат  търсеният ефект. Едни от най-често срещаните видове от тази група са: голяма част от орхидеите и бромелиите, колумнея, колерия, кала, абутилон, пентас, руелия и др. някой видове като обичката, белоперонето и др. при добро условия и грижи могат да запазят цъфтежа си през цялата година и макар условно те също могат да се причислят към тази група.

Тези цветя са единствената възможност за създаване на цветни акценти в интериорите, които се  отопляват и се използват интензивно. Същите видове имат известно значение за отопляемите зимни градини, макар че там обикновено температурите се поддържат между 10 и 20 0С. Тези цветя не се предлагат толкова често в търговската мрежа, затова трябва да се постараем да обогатим домашната градина с тях като с времето можем да създадем една прекрасна зимна колекция.

Втората група включва растения с различен произход (субтропичен и от умерените ширини), които цъфтят през този сезон или лесно се манипулират да цъфнат именно сега, но те се нуждаят от температури между 10 и 20 0С (значително под тази в отопляемо помещение 24 –  26). Тези цветя се отглеждат трудно в къщи. Оставени в топло помещение буквално за няколко дни губят перфектният си вид. Показателен в това отношение може да бъде факта, че азалията оставена в помещение с температура 25 0С прецъфтява за около седмица, а в такова с температура между 10 и 15 0С запазва цветовете си в продължение на месеци. Аналогично стоят нещата и с повечето други видове, които спадат към тази група.

В къщи тези растения могат да се използват в спалнята, където обикновено не се поддържа толкова висока температура, те са добър избор за светла баня, където въздушната влажност е висока. Цветята от тази група могат да се използват в неотопляеми и отопляеми зимни градини, където често са предпочитани, поради прекрасният им ефект и относително висока сигурност. Те са добър избор за внасяне на допълнителен цвят на остъкленият балкон използвани като зимна градина.

Към тази група спадат едни от най-обичаните, популярни и широко предлаганите в цветарските магазини видове, като: циклама, азалия, хризантема, сенецио круентус, коледна звезда, ешеверия, камелия, циганче, каланхое,  ерика, коледен кактус и др. Характерно за тези видове е че освен предпочитания към по ниски температури те се нуждаят от по-малко вода, а също и от съвсем ограничено торене и то само на растенията, които ще продължим да отглеждаме и след като прецъфтят.

Фактът, че повечето от изброените видове са по-скоро трудни за постоянно отглеждане, а цъфтежът им през следващите години е много по-рехав, често те се изхвърлят и се подменят с нови. Това е дало основание да бъдат наречени букетни видове, живи букети или цъфтящи с кратък ефект. Когато купуваме саксии с цъфтящите с кратък ефект трябва да сме наясно, че те са предназначени по-скоро за украса като живи букети, а не толкова за постоянно отглеждане.

Често в цветарските магазини могат да се видят различни форсирани цветя. най често се предлагат различни луковични (минзухари, мускари, зюмбюли, нарциси и по рядко лалета), примули, както и много саксийни цветя, които при отглеждане в къщи биха цъфтящи през пролетта или лятото, например:  антуриум, спатифилума и много други. Форсираните градински цветя не могат да се отглеждат в къщи след като прецъфтят, те трябва да бъдат засадени в градината. Саксийните видове които се купуват цъфнали извън сезон при домашно отглеждане в бъдеще ще цъфтят в нормалното за вида време.

 

Цветовете на зимата могат да бъдат открити и сред безбройните пъстролистни видове и форми при саксийните цветя. Въпреки че ефектът на листнодекоративните видове е по-статичен, той е перманентен и използването на повече такива растения  задължително. особено ценни сред тази група са видовете които имат преобладаващо ярки и топли багри по листата. Най-популярни и често отглеждани сред  тези растения са : различните видове маранти и калатеи, копривката, гинура, хипоестес, бегонии, каладиум, сциндапсус, ерезине и др. Тези видове са невзискателни към температурата, но изискват повече светлина, за да имат гъста и атрактивна листна маса.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име