Август е един от най-критичните периоди за градината. Всяка пропусната или закъсняла поливка сега може да струва много на добрия вид на градината. В случай на нормален августовски климат,  всички тревисти растения, с изключение на най-издръжливите ще изсъхнат и пожълтеят, което придава неприятен изглед на цялата природа. Макар този период да е същинското лято, можем да кажем, че той е превалът към есента и вече трябва да мислим за засаждане на разсада за есенните салати и повечето двугодишни цветя. През август освен редовното поливане трябва да не се забравя и подхранването, което е особено важно за зеленчуковата леха и за овощните, които в момента силно се нуждаят от хранителни вещества. В цветната градина цветовете стават все по-малко особено, ако тя е слънчева. Видовете, които цъфтят сега са едни от най-устойчивите и издръжливи на жега.

Дървовидната ружа

Започва да цъфти в края на юли и продължава до края на септември, дори до октомври. Най-обилно и с най-едри цветове са растениятата, които са били правилно изрязани през есента или пролетта. Резитбата по време на цъфтежа ще го прекрати за кратко, но след това той се възобновява с по-голяма сила.

Подрумчето

Подобно е на маргаритката, но за разлика от нея освен с бели листчета и жълт център цветовете могат да бъдат и изцяло жълти. Подрумчето се цени високо като извънредно издръжливо и обилно цъфтящо от юни до началото на октомври растение. През последните години се забелязва засилен интерес и у нас. Прекрасен вид за места с по-слаба и нередовна поддръжка.

Иберис

Късните сортове  цъфтят и през същинското лятото, като го правят много ценен. Растенията от този тип не са напълно издръжливи на утежнените условия през този период и се чувстват най-добре на сянка и при осигурена постоянна влажност. Растенията, на които сте осигурили оптимални условия, ще ви радват с чудесните си съцветия и приз първата половина на август.

Малопе

Подобно на различните видове слез, малопето е много издръжливо на неблагоприятни условия, но за да имат групите плътна форма и обилен цъфтеж не бива да ги оставяме без грижи.

Обикновеният космос

 

Разпространен е и много често се самозасява, като не създава абсолютно никакви грижи. Растенията са много устойчиви и цъфтят обилно. Космосът, произведен от семена, които сте събрали сами или този, който се е самозасял, е много по-ефектен, защото се появяват растения с различен по багра цъфтеж.

 

Бругмансията

Това страхотно растение обикновено цъфти два пъти праз лятото. Издържа и по-неблагоприятни условия, което дори се отразява добре на цъфтежа. В момента е най-добрият период за вкореняване на зелени резници от бругмансията. Не забравяйте на есен да я приберете на закрито.

Рудбекията

Това цвете  спечели сърцата ни с едрите си цветове с изпъкнал конус.

Макар рудбекията да не притежава огромно разнообразие от форми и багри, тя има няколко ясно отличаващи се форми с цвят от тъмно червено до жълто. Растенията са издръжливи, атова могат да се отглеждат с добър успех при не толкова интензивни грижи и в контейнери.

Жлезистата слабонога

Това цвете е слабо разпространено, но много красиво,  високо растение, което привлича вниманието и с едрите си розови цветове. За доброто си развитие изисква много влага като понася и преовлажняването и слънце до полусянка. Този вид е идеален за озеленяване в близост до водни басейни от естествен тип, с преовлажнена крайбрежна зона или на естествено преовлажнени места.

Къклицата

У нас  се свързва с голямото си значение в миналото като извънредно вреден и опасен плевел по житните култури. Днес тя е напълно ликвидирана в посевите и може да се срещне много рядко из храсталаци и поляни. В много страни на запад тя се култивира широко като устойчиво и красиво цвете за по-натурални градини. Къклицата е задължителен компонент за всички тревни смески за мавритански поляни, които в момента се предлагат на пазара. Подходяща е за отглеждане и в групи в цветната леха. Растението не понася каквото и да е нарушаване на кореновата система, затова се размножава само чрез директна сеитба и при обработки на почвата около него се внимава.

Камелната

Изглежда много необикновено и до голяма степен  прилича  на отглежданите в къщи традесканции.

Камелината е толкова  устойчива, че може да се превърне в истинска напаст. Това растение притежава месесто стъбло и листа, в които натрупва известен резерв от хранителни вещества. Макар цветовете да не са много, едрото растение може да даде много добър ефект, използвано като заместител на тревата на различни неблагоприятни места.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име