Ако градината е изсъхнала силно през август и сте изгубили повечето едногодишни цветя, още в началото на септември можете да започнете с разсаждането на двугодишните, като теменужки, белис, незабравки, дигиталис, ружа и други. Двугодишните пролетни цветя сега могат да се засадят и в саксиите и сандъчетата на балкона. През целия месец продължава подмяната на летните едногодишни цвета с двугодишни.

Гипсофилата е извънредно устойчиво растение, което ще се развива най-добре във варовити почви (от където идва и името й гипсофила – обичаща варовик). Растенията издържат много добре летните жеги, засушаване – дори и силно, и цъфтят обилно през август и септември. Растението се използва и за украса на букети.

Цеанотиса е рядко отглеждан в градините храст с обилен цъфтеж в синьо. Този храст е прекрасен избор за лятото. На по-студените места може да се отглежда в каче и през зимата да се прибира в неотопляемо помещение.

 

 

 

Пъстрата млечка е истинско неоткрито съкровище. Това растение може да ви радва още от началото на август с пъстрите си присъцветни листа, които остават ефектни чак до падането на сланите. Растенията се размножават чрез семена, които узряват през септември и октомври. Ако не съберем семената, на пролет те ще поникнат и сами.

 

 

Акалифата или котешката опашка, е близък роднина на широко разпространените у нас видове щир, произхождащ от Нова Гвинея. Растенията цъфтят обилно и много интересно през лятото и началото на есента. Премахването на прецъфтелите цветове стимулира растежа.  През зимата растението се отглежда в топло помещение, а на пролет при първите симптоми на растеж се подрязва, за да се предизвика допълнително разклоняване и да се набавят резници.

Еустомата е близка родственица на карамфила, но ако не обърнете достатъчно внимание ще я помислите за роза. Това растение изисква доста грижи, докато отгледате разсад от него, а след това ще трябва да го поливате постоянно и да му осигурите достатъчно слънце, за да цъфне през август-септември. Можете да си оставите растения за семена.

Агапантуса е все още рядко растение, което може да впечатли всеки. Ако имате неотопляема зимна градина това е растението, което ще удиви всички ваши гости и ще се чувства у дома си дори, когато температурите през зимата паднат. След като растенията прецъфтят можете да разделите туфите, за да ги размножите.

Анагалисът, известен още и като огнявче, е прекрасно растение, което може да ви смае със своята издръжливост и дълъг цъфтеж. За да имате успех с анагалисите трябва задължително да ги отглеждате на слънчеви места (подходящи са за балкони). Пензирането е задължително за постигане на добри резултати. Съберете семена за догодина.

Брахикомето е подобно на маргаритка цвете, което не е много популярно у нас, но си струва да го засадите в градената си. То цъфти до късна есен и ще ви радва с разнообразните си по багра цветове. Растенията се ценят особено силно поради обилния и жизнен цъфтеж през лятото, който може да продължи чак до първите слани.

Гербера е едно от най-популярните растения за рязан цвят, което често се отглежда и като саксийно цвете. То цъфти през цялото лято, но през зимата ще ви затрудни. Растенията се нуждаят от топло и светло място в противен случай могат да загинат до пролетта. Обикновено растенията се предлагат за отглеждане докато прецъфтят.

 

Гомфрената цъфти до късна есен ако сте я засадили на слънчево място. Растенията се размножават със семена, които трябва да съберете сега. Събирайте такива само от най-ранно цъфналите съцветия. Растенията се развиват чудесно на слънчев прозорец през зимата, затова можете да засеете растения в саксия или да извадите от градината готови, които да засадите.

 

Годецията е ефектно растение, което цъфти чак до падането на първите по-силни студове. Цветовете могат да се използват за направа на букети. Съберете семена за следващата година, особено ако сте отглеждали растения с различни багри. Те ще се кръстосат, като това е причина често потомството да има цветове различни от родителите си.

 

 

Целозията, наричана понякога и петлйов гребен, е много странна и по-голямата част от чара и се дължи именно на това. След като растенията прецъфтят можете да изрежете съцветията и да получите от тях семена. Растенията имат способността и дасе самозасяват

 

 

Астилбето е едно от подходящите растения за полусянка. За да цъфти до началото на септември поливайте редовно. През есента можете да разделите туфите за получаване на нови растения, но най-благоприятният срок за това е през пролетта.

Водните лилии продължават да цъфтят до октомври. Тези растения са достатъчно устойчиви към нашите условия, но трябва задължително да зимуват в малко по-голям воден басейн, в който не замръзва цялото количество вода. На пролет задължително трябва да подхраните веднага след покарването на първите листенца.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име