Цветните фигури и килими подхождат на градините пред сгради с изчистена фасада както и на съвременната архитектура като цяло. Добре се вписват и в традиционните дворове. Особено популярни са в градинската част на къщите за гости. Ако искате да направите цветни фигури е много важно сега, когато се садят цветята да сте наясно какво точно искате да постигнете.

На първо място трябва да се спрем на сравнително проста фигура, която може да бъде кръг квадрат и т.н. Възможно е и да комбинираме няколко различни геометрични фигури, но така че да не се получат сложни форми, които се маркират и запазват трудно, тъй като тук не се извършва подстригване и поддържане на растителността в идеално състояние, както е в класическият вариант не бива да има дребни елементи, защото те няма да се виждат при развитието на цветята. Много важна особеност за този вид цветни фигури е, че се използват ниски цветя, които да имат приблизително еднаква височина, така че желаната фигура да личи възможно най-добре.

Макар този тип цветни площи да не може да се сравнява със пищността на истинските цветни килими те са достатъчно атрактивни, за да се използват във входната част на двора както и около най-оживените алеи. Като пример сме избрали една относително свободна цветна фигура към която ще покажем в лятно – есенния й вариант и към нея ще допълваме цветя за останалите цветни сезони.

Цветна фигура в няколко сезона.

Един чудесен пример за интересна и красива цветна фигура с опростена технология на отглеждане и поддържане е този площ. Фигурата е проста като в най-общи линии представлява квадрат в който от своя страна има кръг.

И двете фигури са постоянно маркирани с тясна павирана пътечка, позволяваща по лесният достъп при работа и особено при поливане и едновременно с това маркираща за постоянно контура. Цветната фигура е осъществена с едногодишни видове и единственото храстовидно растение е засадената в центъра туя, която служи като стожер, около който е развито останалото. Този център с вечно зелената туя ще е непроменяем във всички останали примери.

1. ТУЯ

Схемата, по която са засадени цветята е изключително проста и това до голяма степен определя добрия ефект.

2. ЛАТИНКА

Кръгът е засаден плътно с латинка, при което преобладава свежо зелен цвят гъсто пробит от оранжевите цветове. Около кръга от двете му страни са оформени арки от пламъче, които макар да не са част от него го подчертават изключително активно и са основната причина за яркият ефект на цялата площ.

3. ПЛАМЪЧЕ      4. ТАГЕТЕС      5. ПЪТЕКА

Ъглите и оставащата част от площта зад пламъчето е засадена с обилно цъфтящият до есента тагетес, който със преливащите си между червеникаво – оранжево и жълто цветове създава чудесен нюансен контраст.

Пролетен вариант, доминиран от луковични цветя:

1. В центъра отново е вечно зелената Западна туя, но втория, червения кръг 2 насищаме с червени лалета.  Жълтят кръг 3 – с жълти лалета. Много важно е лалетата да са с еднаква височина, освен ако не искате в жълтия кръг да са по ниски, а в централния – по-високи. Затова когато купувате луковици е  внимателно четете внимателно описанието на опаковката за височина и период на цъфтеж.  Лалета – червени,       4. За граничните площи ви препоръчваме незабравка.  5. Пътека.

 

Минималистичен вариант със засадени през есента пролетни цветя:

1. Западна туя,

2. Теменужки – сини,

3. Паричка,

4. Райграс,

5. Пътека.

 

 

2 . ТЕМЕНУЖКИ
3. ПАРИЧКИ
4. РАЙГРАС

 

Летен вариант с многогодишен компонент:

1. Западна туя,

2. Мушкато – червено,

3. Цинерария,

4. Тагетес,

5. Пътека.

 

 

 

 

2. МУШКАТО

 

Летен контрастен вариант:

1. Западна туя,

2. Тагетес жълт,

3. Циния – червен компактен сорт,

4. Петуния – наситено синя, компактна,

5. Пътека,

6. Бордюр от цинерария.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име