Високите храстови бордюри са безценен помощник при необходимост да скрием невисок обект или да му придадем малко по-приятен вид. Бордюрите от едри храсти са и едно от най-добрите предпазни средства при нужда да ограничим проникването на вятър, прах, шум и миризми от съседна улица или двор в нашата градина.

Поради значително по-големите си размери в сравнение с цветните бордюри – храстовите – се използват често и за прикриване на неголеми обекти, които не са естетични или не се вписват в градината. Макар и не така често, този вид бордюри се използват за прикриване на чист от фасадата на къщата, в този случай комбинирани с подходящи катерливи видове могат да се слеят с вертикалното озеленяване. Подобно на живите плетове, храстовите бордюри могат да се използват и за разделяне на двора на различни сектора, като в същото време се вписва значително по-добре в градинската среда.

Храстовите бордюри се разделят на няколко различни вида в зависимост от максималната си височина. Тя освен проста физическа величина има огромно значение и върху това как ще бъдат възприемани растенията, а от там и върху цялостният подход при подбора на използваните видове и подреждането им при създаването на различните видове храстови бордюри.

  • Високи храстови бордюри – в най-високата си част надвишават 1,5 м. този тип храстови бордюри са особено подходящи за големи градини, където има достатъчно място за тяхното изграждане. Те създават най-силен екологичен и предпазен ефект. За да бъде ефектен високият бордюр трябва да бъде и достатъчно широк, така че да се осигури плавно понижаване и възможност за създаване на една живописна картина в предната му част. За изграждане на високи храстови бордюри се използват храсти с различни размери, обикновено в задната му част се засаждат дори отделни компактни дървета, които дават възможност за по-бързо оформяне и лесно поддържане на желаните размери, като същевременно с едрите си обеми контрастират на по-дребните храсти.

Средно високи храстови бордюри

В най-високата си част са не по високи от 1,5 до 1,8 м. при тях цялата височина е под или на нивото на очите, което позволява много по-пълно възприемате на целият обем.  Обикновено при този вид бордюри е допустима и по-малка ширина, като тя няма да дразни , макар че е напълно приемливо те да бъдат и със значително по-широки, когато се налага да заемат повече площ. За създаването им се използват средно високи и ниски храсти.

Ниски или приземни храстови бордюри

Приличат повече на храстова леха, това са бордюри изградени от еднакви или близки по височина храстови видове и сортове (Сава дума за храстчетата, подчертани с бялата линия, а не за туите във втория план). Обикновено тези лехи се създават от различни цъфтящи видове като калуна, ерика, пиерис или почвопокривни растения като котонеастер, лоницера пилиата, внка и др. както и от ниски храсти като: най-компактните сортове на японската спирея,ниски сортове туи, миниатюрни рози, сантолина, лавандула и др. този тип храстови бордюри се използват за оформяне на участъци, където е нужен определен акцент, но в същото време без да се ограничава погледа или да се прикрива стоящият на заден план обект.

Храстовият бордюр както и цветният се характеризира, с това че се гледа само отпред, докато в задната си част са прекрити. Подреждането на растенията по височина също е сходно с това при цветният бордюр, общата рамка се състои от няколко реда, като във всеки следващ отзад напред растенията стават по-ниски, като накрая може да завършат с почвопокривни видове. За да си гарантираме, че бордюрът ще има раздвижен и живописен ефект във всичките му части предвиждаме растения по-високи от средната височина, както и такива с контрастна форма.

Първите храстови бордюри от 19 ти век били сравнително едноцветни и с далеч по-тежка и скована визия. Използвани са жизнени и невзискателни видове, които се развиват добре при условията на конкретната градина. В съвременния храстов бордюр се разчита на използването на колкото е възможно повече видове и сортове храсти.  Набляга се на цъфтящи и пъстролистни сортове,  но не се забравят също така вечнозелените и видовете с декоративни плодове.  Добре направеният и богат на видово разнообразие храстов бордюр има извънредно силен ефект, който го прави истинска алтернатива на цветният му вариант.

Вертикално раздвижен храстов бордюр.

При направата на храстови бордюри в модерната градина се залага повече на цъфтящи и листно декоративни видове и сортове.

 Алеите, затворени между два храстови бордюра са идеално място за разходка и отдих. Когато имаме нужда от интересен и пъстър обем край алея или стена, но в същото време не можем да си позволим голяма височина трябва да използваме ниски и почвопокривни храсти.

Красиво и просто решение, доминирано от лавандула и японска спирея.

Смесеният бордюр се за разлика от храстовия изкушава и с големия брой цветя, които се засаждат и отглеждат съвместно с храстите.

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име