ЦВЕТАРНИК НА ТРИ ЕТАЖА

0
7880

Надали има любител на цветята, на който да му стига мястото за саксиите. А, почти половин година топлолюбивите цветя трябва да са по стаите, а малко по-търпеливите- по коридори и стълбища. Почти навсякъде е пренаселено, а това определено пречи на грижите, които трябва да полагаме за цветята. При това, всеки тип цветя (тропични, субтропични, пустинни и др.) се нуждае от специфични изисквания относно  въздушната влажност и светлината. Знаейки тези изисквания най-добре е да осигурим на цветята това, което им е нужно. Но, пак опираме до липсата на достатъчно място даже и сега, когато част от цветята ще се изнесат по балкони и тераси.

Практично решение за справяне с проблема за мястото, може да бъде изработването на етажен цветарник. За целта може да се използва и свободна градинска стълба, която семпло да се освежи. Достатъчно ще е само да се сковат  и се монтират рафтове за стъпалата. Ако стълбата ще ни трябва за стопански дейности, за 2-3 часа можем без никакви усилия да си направим сами стълба-цветарник. Въпрос на лична преценка е на колко етажа искаме да бъде, но като се знае височината на растенията това е лесно решима задача. А и рафтовете могат да се фиксират, което ще даде възможност бързо да се махат или преместват на по-горни или по-долни стъпала.

Стълбата се изработва от сух иглолистен  материал,  като отделните й детайли и техните размери (в mm) са:

1) Крака – 4 бр., 2000/50/50 ;

2) Стъпала – 6 бр., 305/50/30;

3) Рафтове – 3 бр., от които: горен-700/300/25, среден-900/300/ 25 и долен- 1100/300/25.

За спънките на рафтовете ще са необходими летви със сечение 30х20 mm. Трябва да се закупят още: 2-е подвижни панти за стълба (около 5 лв.), 8-м видии за дърво, шкурка  и желаната разцветка боя. При разкрач от 850 mm, стълбата е с височина 1.7 m, на три нива – през 55 cm  за първи и втори етаж и 30 cm за приземния и третия етаж.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име