Грижата за полезните насекоми има важно значение за естествено здравата и красива градина. Те са имунната система  градината и затова изискват специално внимание. Един от добрите начини, по които можете да помогнете на тези полезни животни е като им осигурите място, на което да презимуват.

Външно хотелът за насекоми (инсектарник) може да има различна форма, но характерът му при всички възможни варианти е един и същ. Той наподобява изключително много на къщичка за птици без предна стена. Покривът на хотела както и стените му трябва да предпазват възможно най- добре вътрешността от овлажняване. Основната конструкция всъщност представлява рамката на инсектарника и от нейната форма и размери зависи това къде ще можем да го поставим и как точно ще го закрепим. Когато тя е тясна може да се използва окачен на стена, ограда и дори на балкона, докато в случаите когато е широка е по-удобна за окачане на дърво или поставяне на земята. Възможно е да се направи и голям хотел, като външно той ще прилича на барака  в градината, но това е твърде ангажиращ вариант, който в действителност не е по-функционален от тези с малки размери.

Хотелът за насекоми подобно на всеки хотел трябва да бъде по вкуса, на тези които желаем да отседнат в него, а това в случаят не е никак трудно за постигане. Всички насекоми, които не зимуват в почвата, търсят процепи и пукнатини в дърветата или топло  и сухо място сред растителните остатъци.  Вече направената основна конструкция на инсектарника се изпълва с материала, който ще образува малките камери, които ще подслонят насекомите. Различните видове насекоми предпочитат различни материали, за това обикновено в един и същи хотел за инсекти се комбинират различни варианти, с което се цели да се осигури място за всички малки обитатели на градината. Най-често се използват стъбла от тънки видове бамбук, които са много трайни и това позволява използването на хотела в продължение на години.

Могат да се използват и стъбла на много културни и диви видове, които след като изсъхнат имат кухини и не правилна форма непозволяваща им да се подредят плътно. Често се използва и пълнеж от едра и груба слама. Освен това могат да с използват и нарязани на съответната дължина клони, както и смес от всички описани до тук материали. Понякога тънки дървени трупчета се надупчват гъсто с различни по размер бургии. Освен органичните материали за пълнеж могат да се използват тухли с много пори, както и други строителни материали имащи дупки и кухини с подходящ размер.

Често се правят съвсем прости къщички за насекоми представляващи обърната саксия без дупки или друг съд с подобна форма пълен със сено или слама. Обикновено този вид хотели за насекоми се поставят по-дърветата в двора или като част на обикновените хотели за насекоми.

Макар хотелите за насекоми да са полезни със своят екологичен ефект, декоративното му въздействие също е почти толкова важно. Хотелите за насекоми са красив интересен и рядко използван градински аксесоар, който  има много силен декоративен ефект. Този ефект ще бъде още по-открояващ се, ако използваме повече ярки багри при боядисването на основната конструкция, комбинираме по интересен начин различни материали за пълнеж или създадем инсектарник с необичайна форма.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име