Флоксът има толкова положителни качества, че едва ли някой може да ги изреди. Неминуемо трябва да споменем, че това е едно от градинските растения с извънредно голямо богатство от форми и разновидности, някой от които за съжаление не са разпространени у нас.

Белите сортове с червено или розово са много атрактивни и могат да се отглеждат и в самостоятелни групи.

Повечето видове флокс са атрактивни както с цветовете си, така и с лисната си маса, което ги прави особено подходящ компонент на цветните групи и бордюри. Не на последно място phlox paniculata цъфти през юли-септември, когато обилно цъфтящите видове са многократно по-малко в сравнение с пролетта или есента. Останалите видове флокс могат да цъфтят от рана пролет – до късна есен. Багрите на цвета са много разнообразни. При phlox paniculata са от бели до много тъмно червени, като има и сортове с изпъстрени цветове. При останалите видове, цветовете са повече или по малко по-дребни, а баграта им е в същата гама.

Групите от обикновен флокс (flox paniculata) са честа гледка в градините през лятото. В зависимост от това дали са съставени от един сорт или няколко различни, външният вид на групите се различава значително.

У нас се отглеждат следните видове:

  • Phlox paniculata е най-популярния вид у нас. Цветовете са с диаметър около 2,5 см и са събрани в едри връхни широко пирамидални съцветия. Освен като градинско цвете, може да се използва и за рязан цвят.
Phlox maculata се познава лесно по рехавите си цилиндрични съцветия. Отглежда се рядко у нас, но все пак се среща.
  • Phlox maculata. Неговите цветове също са доста едри, съцветията са по-рехави и с почти цилиндрична форма. У нас се отглежда рядко, макар че има доста сортове и минава за много атрактивно растение.
Phlox subulata е ниско почти почвопокривно растение, което по време на цъфтежа може да направи истинска атракция.
  • Phlox subulata е нисък, вечнозелен вид, който формира подобни на чим гъсти туфи, което го прави много подходящ за почвопокривно растение и за отглеждане в алпинеум и като бордюрно цвете.  Цветовете са по-дребни и събрани в по-малки съцветия в сравнение с предходните видове, но за сметка на това цъфтежът е много изобилен и в крайна сметка декоративния ефект е не по-малък.
Цветовете на phlox drumondii са доста разнообразни по форма и багра. Този вид е популярно едногодишно растение за градината и балкона, което се намира трудно в България.
  • Phlox duglasii – нисък вид, който много прилича на phlox subulata. Има и същото приложение.
  • Phlox drumondii е единствения по-популярен едногодишен вид флокс, отглеждан у нас, макар и много рядко.
Бледочервената багра има и вариация с тъмно око в центъра, която не се отличава много силно от чистите сортове.
  • Всички флоксове се размножават предимно вегетативно. Най-често се използва Разделянето на старите растения, което може да става през зимата или на пролет. Разделянето не дава отражение върху цъфтежа на растенията, поради което може да се прилага ежегодно. Освен разделяне, флокса често се размножава и с резници, но това става по-трудно и бавно, а получените растения много по-трудно достигат нормални размери. Размножаването със семена се прилага много рядко при многогодишните видове на флокса. Семената никнат бавно, поради което посевът трябва да се направи предимно в хладна оранжерия. За вида phlox drumondii семенното размножаване е единственият възможен начин. Семената от този вид се засяват в края на зимата, в парник или оранжерия.
    Нежно бледочервените сортове са едни от най-разпространените, редом с розовите. Тази багра не е така атрактивна при растения, отглеждани в чисти групи, но е много ценена при използване съвместно с други по багра сортове.

     

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име