ФИЗАЛИС ЗА УКРАСА, ЯДЕНЕ И ТВОРЧЕСКО ВДЪХНОВЕНИЕ

0
13133

Физалис е род тревисти растения от семейство Картофови. Естествено е разпространен в области с топъл умерен и субтропичен климат. Най-използваният вид с декоративна стойност е Physalis alkekengi, който е разпространен у нас в диво състояние и като градинско растение.

Физалисът е с влачещо се стъбло, чиято дължина варира от 40 cm до 3 m. В почвата развива мощно коренище, което се разклонява и пълзи във всички посоки. Това е растение агресор и ако не се ограничава може да се разпространи като троскот в градината. Студоустойчив е и презимува безпроблемно в нашите географски ширини.

Някои го отглеждат дори и като саксийно растение. Плодовете му са оранжеви и по големина и форма приличат на малки доматчета, които са частично или изцяло скрити в суха много ярка оранжево-червена обвивка, която наподобява на фенерче. Плодовете на ядливите видове са богати на витамини А, С, В1, В3, В12 и други. Консумират се в прясно състояние като добавка в салати, сосове, супи, пюрета, а така също и за приготвяне на различни конфитюри и сладка. Използват се много в сладкарството за украса на торти, пудинги, кремове и мелби, както и в плодови салати. Може да се прибави в сладка и мармалади, както и да се изсуши.

У нас е най-популярен перуанският физалис (Physalis peruviana), който се отличава с най-високо качество на плодовете. Той е многогодишно самоопрашващо се растение, което в България се отглежда като едногодишно, тъй като не е студоустойчив. По-рядко се срещат и други два вида – ягодов Ph. pruinosa (плодовете са с ягодов аромат) и мексикански физалис Ph. ixocarpa, наричан още зеленчуков. Особеното при него е, че плодовете се берат зелени (преди да се разпука мехунката), тъй като при узряването придобиват неприятен мирис и вкус. Основна съставка е на зелената мексиканска салса.

Физалисът или както още го наричат “Червената мехунка” е много популярна като украсно растение и широко се използва за декорации и аранжировки от фитодизайнерите в цял свят. Гирляндите от оранжевите фенерчета имат много ярко и ефектно излъчване и където и да се аранжират, те греят и излъчват топло слънчево сияние. Друго тяхно предимство е, че баграта им е трайна. Може леко да избледнее, но общо взето се запазва до следващата реколта. Фенерчетата са ефектни еднакво добре и на бял и на тъмен фон. Красиво стои и в комбинации с други цветя в жълта, сламена, оранжева тоналност или в комбинация с кафяви клонки. Може с успех да се вплете във венци, кошници, панери или да се аранжира с плодове във фруктиера. Изключително благодатен вид за аранжировки.

Много популярно е малкото, символично огнище. То е лесно за изработване, оригинално, красиво, ефектно, няма го във всеки китайски магазин, може да се постави дори на празничната трапеза и не е нужно да се търсят дърва, за да гори огънят през цялата нощ.

Необходими са по-дебели нарязани клонки, които могат да се намерят и в големите градове, без да се обезобразяват дърветата по улиците. Есенно време службите от паркове и градини винаги извършват резитби и това е моментът да си набавите желаните клонки. Нужни са още венец от здрав материал (фазер, шперплат), който да издържи товара на клонките, цветарски пистолет или секундно лепило, една гирлянда новогодишни лампички и фенерчета от оранжев физалис. Диаметърът и ширината на венеца зависят, от това колко голямо желаете да стане огнището.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име