Хризантемите (Chrysanthemum) внасят изобилие от цветове и форми, които оживяват есенните дворове и напомнят за отминалото лятно настроение. Отглеждането им като цветя започва през 15 век пр.н.е. в древен Китай, където се е смятало, че това цвете символизира силата на живота. В чест на растението е кръстен и древният китайски град Chu-Hsien, което буквално означава градът на хризантемите. Според някои писмени сведения цветето е пренесено в Япония най-вероятно през 8 век н.е. Японският император е бил толкова завладян от хризантемата, че с нея украсява герба и я превръща в официален държавен печат. И до ден днешен в страната се празнува национален ден на хризантемата, който се нарича Фестивал на Щастието.

Чак през 17 век хризантемата достига и до Западния Свят, където започва хибридизацията и създаването на нови и по-ефектни сортове. Тогава шведският ботаник Carolus Linnaeus дава името хризантема, което на гръцки буквално означава златно цвете (chrys златен и anthemon цвете), т.к. цветът на дивите хризантеми е златист.

Родът на хризантемите включва около 30 вида от едногодишни и многогодишни цъфтящи растения от семейство Сложноцветни, обединени в две големи групи: градински и цветарски. Градинските формират подземни стъбла, наречени столони, които позволяват на растенията да оцелеят година след година.

За разлика от тях, цветарските хризантеми не формират въобще или образуват малко столони, поради което не могат да оцелеят на зимните студове и загиват. Естествено към цветарската група спадат най-ефектните и красиви сортове и разнообразието е изключително голямо. Но ако ги отглеждате на открито трябва да извадите ризомите за през зимата и да ги съхранявате на закрито, в противен случай цветята ще загинат. Градинските хризантеми са издържливи, но и те изискват подготовка, за да презимуват на открито. За целта е необходимо да отрежете стъблата на 10-15 см от почвената повърхност и да ги покриете с мулч (слой от органичен материал). За мулчиране може да използвате слама, торф, кора от дървета и др. Този органичен слой запазва почвата по – топла  през зимата и позволява на растенията да преживеят ниските температури.

Макар хризантемата да е класическо цвете, популярността й не отстъпва на модерните цъфтящи видове. Красивите и разнообразни цветове и лесното й отглеждане я правят предпочитано цвете от много градинари.

За хризантемите е подходящ всеки тип почва, ако е добре дренирана и аерирана. Но най-добре се развиват ако почвената смес е съставена от 1 част градинска почва, 1 част компост и 1 част оборски тор, като е препоръчително киселинноста на почвата да е 6.0 – 6.5. Посадете вкоренените резници през май месец на избраното от вас място в градината като разстоянието между отделните растения зависи от сорта. Някои градински сортове се разпростират на 70 см в диаметър, но за повечето хризантеми е подходящо разстоянието от 45 см между отделните растения.

Тъй като височината на хризантемите варира според сортовата принадлежност, добре е ако сте посадили високи сортове да им осигурите подпорни конструкции. Прикрепете стъблата на хризантемите с връзки към метални, бамбукови или дървени пръчки.

Температурният оптимум за отглеждането на хризантемите е 20-28 ºС през деня и 15-20 ºС през нощта. Високите летни температури потискат цъфтежа.

Тъй като хризантемите са растения на късия ден (т.е. изискват по-малка продължителност на осветяване), за да започнат да цъфтят са им необходими къси дни и дълги нощи. Това е причината да започват да цъфтят с настъпването на есента, когато вече денят се скъсява, а нощите се удължават. За да се активира цъфтежът е необходимо продължителността на деня да не превишава 14-15 часа.

По отношение на поливането, хризантемите изискват малко количество вода по време на растежа си, но не ги подлагайте на стрес, причинен от засушаване или преполиване по време на вегетативния период. Постепенно с напредването на растежа се увеличава и необходимостта от вода, като по време на цъфтеж е добре да ги поливате редовно. Както се наблюдава и при други растения, поливането се намалява до пълно преустановяване след прецъфтяването на растенията. Така вече можете да ги подготвите за презимуването им.

По време на растежа си хризантемите извличат от почвата основно азотни и калиеви съединения. Затова можете да ги подхранвате с течен тор, съдържащ тези съединения, на всеки две-три седмици. Когато растението достигне на височина около 20 см пензирайте (отстранете) връхчетата на нарастване. По този начин ще стимулирате разклоняването на растението и по-бързия растеж на страничните цветоносни стръкове. След появата на първите цветни пъпки преустановете подхранването.

Размножаването на хризантемите се извършва по вегетативен път. Обикновено това става чрез взимане на резници от майчините растения през пролетта (февруари – април). Резниците се вкореняват във влажен перлит или смес от компост и пясък при температура 10-15 ºС. През май месец вкоренените резници се засаждат на постоянното място в градината или в саксии. Градинските хризантеми (корейските сортове и хибридите Rubellum) могат да се размножават чрез разделяне на корените. Това става като извадите напролет презимувалите ризоми и ги разделите, като внимавайте всяко парченце да има нови корени.

Неприятелите, от които страдат хризантемите, са осоновно листни въшки, трипси и червейчета. Ако ги третирате с подходящ инсектицид ще се справите с проблема. Маносването също се среща при хризантемите, но чрез третирането с фунгицид и унищожаването на заразените части ще контролирате гъбните болести.

Освен като орнаментални цветя, хризантемите намират приложение и в медицината и кулинарията. В някои части на Азия сварените цветове на растението се използват за приготвянето на сладка напитка, известна като чай от хризантеми. Този чай има много медицински приложения, включително и при грипни състояния. Листата на някои видове, като C. coronarium, която се култивира в източна Азия, се използват за приготвянето на салати, които имат приятен аромат и специфичен вкус.

Календар на хризантемата

Януари-февруари: това са месеци на планиране. Трябва да прецените колко растения ще отглеждате и къде ще ги разположите в градината си.

Март: изучете сортовото разнообразие на хризантемите и в края на месеца си купете избраните сортове от градинските центрове.

Април-май: подгответе цветните лехи и бордюри за новите растения. Добавете в почвата хранителни вещества, за да подхраните младите растения. Посадете новите растения, когато опасността от слани и застудяване премине (май).

Юни: след като растенията достигнат 20 см пензирайте нарастващите връхчета, за да се разклонят хризантемите. Поставете подпорките и привържете растенията. Подхранвайте на всеки 2-3 седмици и ако е необходимо поливайте умерено.

Юли-август: до края на сезона проверявайте растенията за вредители и болести и ако е необходимо третитайте със съответния препарат. Продължавайте да подхранвате растенията и да ги поливате, когато е необходимо.

Септември: започва образуването на цветните пъпки. Преустановете подхранването на растенията и увеличете количеството на водата за поливане. Отстранявайте увяхналите цветове, за да стимулирате нов цъфтеж.

Октомври: продължавайте да отстранявате увяхналите цветове. Постепенно намалете честотата на поливане и количеството на водата.

Ноември: подгответе растенията за презимуване преди настъпването на първите студове. Стъблата на растенията се изрязват на 10-15 см над почвената повърхност и се покриват със слой от органичен материал (мулч), които ще ги предпази от зимните студове. Изгорете отрязаните стъбла на хризантемите, като предпазна мярка срещу болестните неприятели.

Декември: това е време за почивка, но ако ви хрумне някоя идея си я запишете, за да се заемете с осъществяването й следващата година.

Височина:  варира според сорта межру 45 см и 150 см.

Цъфтеж: през август-октомври; цветовете са с разнообразна форма и багра (без синя).

Почва: богата и добре дренирана.

Място: слънчево.

Поливане: умерено.

Размножаване: вкореняване на резници или разделяне на ризомите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име