Лилиумите са едни от най-прекрасните градински цветя. Със своята висока и елегантна осанка те допринасят за екзотичното излъчване на цветния бордюр. Въпреки приказките за трудното им отглеждане, лилиумите всъщност не създават проблеми на градинарите.

Лилиумите са предпочитани цветя за озеленяване на градините, тъй като внасят едно богато изобилие от цветове на сравнително малка площ. Повечето видове лилиуми са лятноцъфтящи, като едни разновидности цъфтят в началото на периода, други в средата, а трети- в края на летния сезон. По този начин с подходяща комбинация от сортове и хибриди ще изпълните градината с екзотични цветове през топлите месеци.

Лилиумите произхождат от умерените климатични области на северното полукълбо, като родът обединява над 110 вида – едно изключително голямо разнообразие от багри, цветове и форми, което преобразява всеки двор в един екзотичен кът.

Тези цветя са добре адаптирани да обитават гористи, тревисти и дори планински области и отглеждането им в България не представлява проблем за градинарите. Сред тях има и някои по-екзотични форми, които предпочитат условията на блатата или са епифити – тези представители са от Азия и се отглеждат предимно от ценителите, които имат желанието да осигурят тези специфични условия за развитие на растенията. Това богато разнообразие от разновидности затруднява класификацията на цветята, но като цяло те са разпределени в няколко основни групи: Мартагон (Martagon), Псевдолириум (Pseudolirium), Лириотипус (Liriotypus), Архелирион (Archelirion), Синомартагон (Sinomartagon), Левколирион (Leucolirion), Дауролирион (Daurolirion) и неспецифична група, която обединява всички останали лилиуми.

Лилиумите превъплъщават смайващо изобилие от багри и форми на цветовете, като всяка година на пазара се появяват хибриди, предоставяйки ни супер нови разновидности от тези цветя. Както е с повечето растения, изборът на даден хибрид пред друг е въпрос на личен усет и предпочитание и с постоянното поява на нови сортове на пазара, често става трудно да се открият разновидностите, отглеждани преди няколко години. Дори и при цветята всичко е въпрос на мода.

За щастие цветята са наистина прекрасни и дори да ги сменяме всяка година, това няма да наруши красивата структура на градината, а единствено ще и прибави един нов артистичен нюанс.

Много от лилиумите се отличават с омайващо ухание и за любителите на ароматните усещания тези цветя представляват истински шедьовър на парфюмерийното изкуство. Отглеждането им в по-големи групи ще ви донесе пълна наслада за сетивата. Най-ароматните представители са от видовете Lilium longiflorum и L. regale.

Най-често лилиумите се засаждат в групи, което сякаш засилва яркостта на багрите и ароматът на цветята. Ако ги засадите в по-малки групи, можете да комбинирате с други декоративни растения, създавайки красива жива картина от зеленина и багри. Ако предпочитате по-пасторалните мотиви, тогава просто разпръснато засадете луковиците и оставете лилиумите да прорастнат сред останалите цветя в бордюра – така ще създадете ефект на лекота и непретенциозност.

Богатото разнообразие от лилиуми ги прави подходящи за озеленяване на почти всеки кът от градината – има изобили е от ниски, средно високи и високи сортове. Освен като градински цветя, лилиумите се отглеждат и за рязан цвят. От тях можете да направите елегантно аранжиран букет, който да поднесете като подарък или с който просто да украсите дома. Когато избирате сортовете, които да засадите, трябва да се съобразите с предпочитанията на растенията както и с тяхната височина. Високите лилиуми са подходящи за средната и задната част на цветния бордюр, но не забравяйте, че тези растения се нуждаят от подпорки.

Ако комбинирате няколко сорта, тогава ги изберете така, че да могат да виреят при едни и същи условия. За най-добър ефект засадете лилиумите в групички от по 3-5 идентични луковици. Разположете ги на разстояние около 20-25 см, а отделните групи на разстояние около 90-150 см в зависимост от размера на лилиумите и колко буйно се развиват. По-малките луковици се засаждат на дълбочина около 5-10 см, докато по-едрите луковици- на около 10-15 см, мерейки от върха на луковицата. Големите туфи от луковици се разделят и пресаждат на всеки три години или когато лилиумите вече не цъфтят така, както са цъфтели първоначално.

Отглеждането на лилиумите става все по-лесно, особено с навлизането на новите хибриди и сортове. Стига да следвате няколко прости инструкции и няма да имате проблеми с отглеждането на тези прекрасни цветя.

Почва и място:

Много е важно да спазвате едно условие – не засаждайте лилиумите на място, където след валежи се задържа вода. Изключително добре дренираната почва е задължително условие за отглеждането на лилиуми.

Добавете достатъчно хранителни вещества и речен пясък, за да подобрите почвата на мястото, където искате да отглеждате лилиуми. Мястото зависи от сорта на избраните лилиуми, но като цяло ги засадете на слънчево място или на шарена сянка. Преди настъпването на зимата покрийте с мулч (листа, дървесни стърготини и компост, в който няма плевели) новозасадените луковици. Дебелината на мулча трябва да е около 15 см – това ще предпази луковиците от измръзване. През пролетта оставете мулча, докато опасността от измръзване отмине. Ако младите стъбла започнат да се подават сред мулча, тогава започнете да го отстранявате внимателно.

Поливане и подхранване:

Добавяйте хранителни вещества в началото на всяка пролет. Най- подходящи са богатите на фосфор торове, както и тези с бавно освобождаване. Винаги следвайте инструкциите на опаковката на тора, защото едно предозиране може да унищожи цветята.

Когато цветята нарастват е добре корените им да са влажни – това ще осигури доброто развитие на растенията и изобилния им цъфтеж. Поливайте растенията редовно по време на периода на растеж, но никога не прекалявайте! Веднъж седмично е напълно достатъчно за лилиумите. Осигурете подпорки за високите сортове, както и за тези с едри цветове.

Размножаване:

Можете да избирате да размножите лилиумите чрез семена, въздушни луковички или чрез разделяне на подземните луковици. Най-лесният вариант е да отделите люспи от луковицата и да ги засадите в тавичка с влажен пясък и торф. Това се прави през есента (октомври) или през пролетта (март). Покрийте отгоре с найлон или стъкло и ги оставете на хладно, докато се формират луковички, които после да засадите в градината.

Вариантът с въздушните луковички също е предпочитан. Това са малки овални образувания, които се формират отстрани по стъблото. Тези въздушни луковички се отделят от стъблото след прецъфтяването на лилиумите. Засадете ги в песъчлива почва, обогарена с торф.

Размножаването чрез семена отнема най-много време и рядко се практикува.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име