Уникалните антиоксиданти на малината

0
2363

Малината е от групата на така наречените ягодоплодни овощни растения, чийто плодове зреят през лятото по горски поляни , в дворове и градини, почти в цялата  страна.Нейните красиви плодове , най – често червено оцветени , са едни от най -нежните и най – ароматичните. Според стари медицински наръчници,както и на база съвременни изследвания са доказани  рядко срещаните й хранителни и преди всичко лечебни свойства.Като храна и лекарство  дивите  малини са  била използвана от човека от незапомнени времена, но култивирането им  започва едва през 16 век. Днес, съществуват стотици сортове  и форми , като най – разпространени са вариететите на европейската червена малина / Rubus idaeus/, която се отглежда в Европа, Азия и Северна Америка. Нашата страна се нарежда между страни като Полша, Германия, Русия, Америка, Чили и други, които са производителки на малини за хранителни и медицински цели.

Малиновите плодове, със своя силен, специфичен, приятен аромат  и вкус оказват положително и тонизиращо въздействие на човешкия организъм.

Освен ненадминатите органолептични свойства, малините притежават  и много ценни хранителни и лечебни качества, благодарение на особените химически вещества, които влизат в състава им. Те са желан летен плод , който се характеризира с ниска калоричнист, лесно усвоими въглехидрати, високо съдържание на хранителни влакнини, ниско съдържание на протеини и мазнини, богати на минерални вещества и витамини/ таблица/. От тях се произвеждат различни хранителни продукти, като сокове, сиропи, сладка , конфитюри, желета, вина и др., или в прясно и замразено състояние се използват за храна и суровина за медицински продукти. И днес, в съвременното лечебно хранене , малините се използват широко при стомашно-чревните болести, диарии, чернодробно-жлъчни заболявания, анемии и др. През последните 10-15 години  холандски изследователи разкриха на какво се дължат високата антиоксидантна, антимикробна и антиканцероганна защита на плодовете на малината.Беше установено, че малините съдържат  голямо количество  специфичен флавоноиден антиоксидант наречен елагова киселина, която се намира в свързано състояние под формата на елаготанини.Елаготанините се разпадат/хидролизират/ в човешкия организъм заедно с храната, и дават свободна елагова киселина . Тя, и други флавоноиди, като кверцитин и кемферол  действуват, като мощни антиоксиданти и неутрализират вредните свободни радикали, които окисляват липиди,.ензими , белтъци, нуклеиновите киселини и други биологични молекули.Недостатъчното количество на антиоксиданти, като елаговата киелина , предизвиква натрупването на повече свободни радикали , довежда до възникването на окислителен стрес, който лежи в основата на многобройни заболявания- сърдечно съдови, атеросклеротични,диабетични, усилване на процесите на стареене и др.Изучавайки антиоксидантното действие на малините и на други плодове и зеленчуци, тези изследователи намират, че  50% от него се дължи на елаговата киселина, 25% на антоцианите и 20% на витамин С. Както е известно, антоцианите са широко разпространени в плодовете и зеленчуците, като ги оцветяват в различни багри. В малините се съдържат свързани формите на антоцианина  и пеларгонидина, които им придават червения и рубинен цвят. От своя страна тези  вещества са силни антиоксиданти.Освен тава малините съдържат голямо количество витамин С / 20-30 мг / , който също е силен антиоксидант.

Високото количество на елаготанините, витамин С и антоциани , довежда до получаването на  своеобразен и уникален мощен природен аннтиоксидант, на който се дължат високите антиканцерогенни качества на малините.Антиоксидантните свойства на малините са 50% по – високи от тези на ягодите, три пъти от тези на кивито и 10 пъти от доматите! Установено е,чрез in vitro и in vivo опити, че малиновите продукти подтискат появата и развитието( пролиферацията) на канцерогенни клетки в човешки и животински организми.Комбинирана с други полифенолни антиоксиданти ,елаговата киселина се използва като хемипротектор в клетъчни модели при редукция на окислителен стрес.Тази е причината, в медицинската практика да се използват медикаменти и хранителни добавки съдържащи елагова киселина за подобряването на сърдечната дейност,  за ликвидиране и ограничаване развитието на недоброкачествени клетки на простата, за спиране на дегенерацията на очната макула при деца и възрастни  и др..Към уникалната комбинация и действие на антиоксидантите на плодовете на малината трябва да се прибавят  и високото съдържание на други жизнено важни компоненти.Такива са витамините В1 , В3, В6, А, К, Е, фолиева и пантотенова киселина,идр. Освен това малините съдържат микроелементите мед,цинк,манган, селен и желязо,а също макроелементите калий, магнезий и калций в количества, които са необходими за човешкото здраве и подпомагат протичането на жизнено важни биохимични процеси.  Ниската калорична стойност, почти липсата на захароза и  високото съдържание на хранителни влакнини правят малините не само подходяща храна , но и лекарство за хора страдащи от диабет-2, сърдечни и други заболявания.  Многобройните леснолетливи и ароматични вещества, които съдържат малините, им придават ароматен и освежителен вкус, поради което се възприемат от всички възрасти под формата на чайове, лимонади, сладоледи, сладкиши и кейкове. Следователно, плодът на малината , който е  съставен от многобройни малки зрънца (рубинови капчици) състоящи се от плодно месо и още по- дребни  семенца, свързани в едно цяло към плодното дъно ( наричат го „ агрегиран плод”) ,има не само деликатен хранителен  вкус, плод „ който се топи в устата”, но съдържа и уникални за нашето здраве антиоксиданти.

Съдържание в 100 г  свежи малини
Калории 52 Витамин В1 32мкг
Общи въглехидрати 12 г Витамин В2 38 мкг
Протеини 1 г Витамин        В3 0,59 мг
Мазнини 1 г Витамин       В6 5,5 мкг
Хр. влакнини 7 г Фолиева к-на 21 мкг
Вода 86 г Пантотенова к-на 0,33 мкг
Калций 151 мг Елагова к-на 140-250 мг
Калий 151 мг Антоциани 22-25 мг
Натрий 1 мг Витамин А 35 IU
Желязо 0,69 мг Витамин С 20-30 мг
Цинк 0.42 мг Витамин Е 0,87 мг
Мед 0,09 мг Витамин К 7,8 мкг
Манган 0,67 мг
Селен 0,2 мг

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име