Билката е известна с противотуморното си действие. Използва се за лечение на кисти и мастопатии. Отварата се приготвя, като 1-2 цветчета (или препълнена чаена лъжичка, ако билката е в насипно състояние) се заливат с 250 мл кипяща вода, похлупва се за 20 мин., прецежда се и се изпива 30 мин. преди храна. Пие се 3-4 пъти на ден поне 1 месец.

Прародината на туртата е Мексико и Гватемала. Билката има много разновидности. Цветовете са обикновени или кичести, яркожълти и оранжеви, или двуцветни – златисто- или кафяво-оранжеви. Листата са перести, нарязани, а мирисът на цвета – тръпчив.

Растението цъфти от юли до октомври в градината или в сандъчета и саксии на балкона. Обича слънчеви или полусенчести места. Поддържа се умерено влажно, често се наторява. Увехналите цветове се отстраняват, за да може да цъфти отново. Семената се събират за следващата година. Сади се от януари до март при температура на почвата 18 градуса С.

Туртата спада към растенията, които отделят секрет, оказващ положително въздействие и върху самото растение и върху заобикалящите го растения. Убива насекомите-вредители на разстояние 1 метър, благодарение на тиофените, които се отделят от нейните корени.

Важно! Растението съдържат вещества, които под влияние на светлина може да причинят кожни възпаления (фотодерматит).

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име