ТРЕВА ЗА ВСИЧКИ СЕЗОНИ

0
28052

Изкуствената трева                                                                                      Приемлив компромис или рационално решение

За повечето хора използването на изкуствена трева в градината звучи като нещо твърде авангардно, но то може да реши много проблеми . Изкуствените тревни покрития  се нуждаят от много по-малко вода в сравнение с естествената трева, не се нуждаят от почти никаква поддръжка и грижи, позволяват неограничено отъпкване и не на последно място –  ефектът на изкуствените тревни площи е близък до този на естествените, което ги прави идеален техен заместител. Там, където създаването на тревни площи е безпредметно,поради невъзможността да се осигурят адекватни условия или грижи, единственият разумен вариант е създаването на изкуствени тревни покрития.

Една от често срещаните причини за предпочитане на изкуствената трева пред естествената е възможността площите да се използват хиперинтензивно, без това да влошава външния вид на покритието. Това е причината тези покрития се използват често и за любителски спортни терени, като така отпада необходимостта от създаване на специални тревни площи и нормирано използване на терена.

 

Не на последно място изкуствената трева ще ви спести много разходи и грижи при създаването на покривна градина. С този тип покрития можете да превърнете голямата тераса в прекрасен градински кът, без това да ви коства каквито и да е допълнителни проблеми.

 

 

Изкуствените треви се различават по материалите, от които са направени и от дължината на влакната. Видът на материала е тясно свързан с цената и колкото по-качествен и дълготраен е той, толкова по-висока ще бъде и цената на самото покритие. Дължината на влакната се отразява по-слабо върху цената и изборът зависи от личните предпочитания на клиента и целите, за които ще бъдат използвани площите. Като правило изкуствената трева с по-къси влакна е по-лесна за поддръжка поради лесното си почистване.

Полагането на изкуствената трева може да става по различен начин в зависимост от типа трева, начинът по който ще се използват площите и първоначалният вид на повърхността. У нас най-често тревата се полага директно върху твърда повърхност, като асфалт, бетон и др. В градината е по удачно тревата да се полага върху подравнена с кварцов пясък площ, което увеличава еластичността на покритието, неговата мекота, а освен това се намаляват разходите, като се оставя и възможността сравнително лесно площта да се възстанови в първоначалния си вид. При  изкуствените тревни покрития за спортни площи, както и за луксозни зелени площи, често под тревното покритие се предвижда тънък слой от гранулиран каучук или мека каучукова подложка, които дават още по-добра гъвкавост и усещане на тревата като естествена.

Основните недостатъци на изкуствената трева са два: на първо място този тип покрития не могат да поддържат собствен микро климат, което ги прави по- непривлекателни през горещите летни месеци и второ, поради дълготрайността на влакната, липсата на растеж, коситба и редовно поливане, замърсяването им е значително по-голямо,като в края на краищата води до необходимостта от почистване. Проблемът с терморегулацията на изкуствените тревни площи се решава най-лесно чрез периодично намокряне на площите. Това става чрез фино дъждуване със съвсем малко количества вода няколко пъти на ден, така че да се поддържа температура, близка до тази на естествените площи при многократно по-нисък разход на вода. Почистването се извършва със миещи и дезинфекциращи препарати.

Изкуствената трева не означава изкуствена градина и това трябва да бъде разбрано. Всички видове изкуствена трева са пропускливи, така че  водата и въздухът преминават свободно през тях. Самите покрития и подложките, върху които са поставени (пясък или каучукови гранули) са своеобразен мулч,  подобряващ условията за развитие на дърветата и храстите. Почти всички градини с изкуствена трева имат оставени места за цветни площи, които се поливат с пестеливи, а често и автоматизирани инсталации за капково напояване, които се нуждаят от значително по-малко грижи.

             Важна подробност е простото полагане на покритията от този тип, което дава възможност то лесно да бъде реализирано от самите нас, без за това да се харчат допълнителни средства.

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име