Торенията е красиво цвете, за което се смята, че произхожда от планинските области на Югоизточна Азия, Африка и Мадагаскар.

Въпреки нежния си вид е изключително устойчиво на сянка, влага и горещина, а и почти не изисква грижи. Тя цъфти обилно с  кадифени цветове в наситено синьо-виолетово, които декорират градинския ландшафт от лятото чак до настъпването на първите сериозни студове.  Торенията е особено подходяща за отглеждане в кашпи, сандъчета и висящи кошници, тъй като наситените багри на цветовете с лекота преобразяват ефектно верандите и терасите.  Освен това можете да използвате цветето като акцент за създаване на красиви композиции с участието на листно-декоративни растения.

В градината торенията е особено подходяща за озеленяване на сенчести места, където по принцип малко цъфтящи представители виреят. По този начин можете да внесете наситени багри дори в сенчестите места на градината, което ще допринесе за завършеност на пейзажа.

Повечето видове торения достигат 20-30 см височина, а разнообразието от сортове е сравнително голямо. Поредицата сортове ‘Happy Faces’ е селекционирана в Тайван и може да издържа на лятната жега. Холандските сортове са основно бели със загатнати нюанси на синьо или розово. Поредицата ‘Clown’ се отличава с богато многообразие от багри, а като допълнение са устойчиви и на горещина. Като цяло торенията е подходяща за отглеждане на сенчестите места в градината, но повечето сортове се чувстват добре и на слънце.

За отглеждането на торенията трябва да знаете, че тези цветя обичат да бъдат добре поливани, но в никакъв случай не оставяйте почвата да подгизне от преполиване. Освен че не обичат да плуват във вода, тези цветя не обичат и сушата. Затова ако времето е много горещо и ветровито, то тогава поливайте цветята по-често от обичайното. Добре е почвата е дренирана и леко глинеста, така че водата да се оттича и все пак да остава достатъчно влага, за да се чувстват цветята добре. Подхранвайте растенията с тор богат на калий – това ще стимулира обилния цъфтеж.

Пензирайте връхчетата на торенията редовно, за да поддържате цветето в красива и компактна форма. Това не само стимулира цъфтежа, но и позволява на светлината и въздуха да прониква до всички части на растението, което предотвратява развитието на болести, свързани с твърде високата влажност.

По отношение на болестите и вредителите, торенията почти няма да ви създава проблеми. В случаите, когато растението е преполивано и времето е хладно, торенията може да заболее от гъбни болести. За да нямате подобни проблеми умереното поливане и добрата циркулация на въздух са от основно значение. Понякога тези цветя могат да бъдат нападнати от листни въшки. Ако това стане, използвайте инсектицид, за да се справите с проблема.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име