Ежедневният сорт Tagetes patula с ароматни, тухлено-червени цветя е красив масов цъфтеж. С височина от 20 см, той е идеален партньор в зеленчуковата леха. Червените му цветя, които се появяват от юни нататък, привличат опрашващи насекоми, а ароматът им пази останалите растения от вредители. Тагетете, независимо от сорта, се поставят в ягодовата леха или до моркови, картофи и домати, тъй като те убиват кръглите червеи (нематоди).

Спорно е дали тагетесът не е по-известен у нас под името турта, както са го наричали през годините.  Word-a на компютъра маркира думата тагетес, като правописна грешка, а google преводачът го превежда на английски и немски и като невен.  За да няма бъркотия е добре в интернет да го изписвате като (Tagetes). Тогава в който и да е от сайтовете ще става дума точно за него.

ФАТАЛНО ПРИВЛИЧАНЕ
Корените на тагетиса отделят аромати, които привличат кръгли червеи (нематодите). Те проникнат в корените и там получават смъртоносният отровен заряд. С разлагането си обогатяват почвата и създават още по-добра хранителна среда както за тагетиса, така и за останалите растения в лехата.

С разноцветността си от лимонено жълто, през оранжево до тухлено червено, тагетесът е толкова популярен, че със сигурност всеки го е виждал във всяка градина или крайпътна алея.  Използва се и като почвопокривно растение и като цветен център. В много градини тагетесът оформя както цветните бордюри, така и границите в геометричните решения.

Жълтият пигмент в тагетеса е задължителна добавка към храната на пилета. Благодарение на това жълтъците на яйцата са с оранжев оттенък. В оранжавия оттенък се открива и по-високо съдържание и на витамин А, витамин D и омега-3 мастни киселини. Ако този оттенък липсва, пигментът не е бил достатъчен и ако на опаковката пише, че ядете яйца от свободна кокошка да знаете, че тази кокошка изобщо не е била свободна, защото със свободното си поведение тя щеше да изкълве цветовете на тагетеса, ако стопаните й не са добавили към менюто й пигмента под формата на прах.

В декоративния си вариант, той е с кичест, едър цвят но за сметка на красотата е изгубил голяма част от спектъра на своите аромати. А точно те го превръщат в нещо много повече от обикновено цвете. Тагетисът е екологичния санитар на градината.  Подържа  здравето на почвата чрез екскреции, възпрепятстват развитието на вредни нематоди, унищожава гъбичките по листата и изгонва мравки, белокрилки и молци от зеленчуковата леха, като едновременно с това привлича охлювите, защото те толкова обичат цветовете му, че се събират на групи да чревоугодничат. Така тагетесите се превръщат в защитна рамка за зеленчуците и капан, от който градинарите събират и унищожават охлювите.

(Tagetes patula, T. tenuifolia) е страхотен защитник партньор на всички видове лехи със зеленчуци и салати: боб, краставици, картофи, зеле, праз, магданоз, маруля, домати, лук и др.  Освен това е толкова непретенциозен, че ако е на слънчево място с достатъчно почвена влага, процъфтява във всяка градинска почва.

От април нататък тагетесчетата могат да се сеят директно в почвата. Температурата на покълване е 15 до 18 градуса. Ако редовно премахвате мъртвите цветя, растението ще пониква отново и отново. От изсъхналите цветове може да събирате и семена за посявка. Това е много важно защото истински селският тагетес, този с 5, 6 до 8 венчелистчета е с много по-добри санитарни качества от декоративния.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име