“Този апартамент изразява отегчението ни от претоварените решения на обзавеждането и налага представата ни за умерения рационализъм”.

С тези думи Таня и Георги ни въвеждат в 66-те квадрата напълно прекроена жилищна площ. Резултатът е впечатляващ. С малко средства и много усилия те сами са направили всичко това. Георги е художник и строител и затова банята, кухнята, термоизолацията на стените, монтажа на стъклопакетите, както и художествените фотографии които стоят като картини и стъклопластиките, през които се пречупват всички тези пространства е направил той. Преди преустройството в жилището е имало антре, баня, килер, голяма спалня,  малък хол, кухненски бокс и тераса, която е свързвала бокса, хола и спалнята. Сега терасата е приобщена към хола.

 

Голямата спалня е разделена с преградна стена, благодарение на което се отваря място за още една стая, а банята и килерът са обединени, защото както казват домакините: “Човек трябва да започва и завършва деня си с топло усещане за цветност, простор и посока.” Точно заради този простор по време на ремонта са съборени са съборени всички стени с изключение на тази до която е маста с голямата стъклопластика. Апартаментът е в блок от пълзящ кофраж. В него няма носещи стени, така че Георги и Таня са имали възможност да го съборят и построят отново.                                                                                                                – Идеята ни бе, в този неголям апартамент да създадем панорамна обозримост на пространствата – разказва Георги. Мястото на меката мебел в хола приехме за център на жилището и направихме така, че от него през вътрешните стъклопакети да се вижда  стаята, спалнята, кухнята и коридора. По този начин създадохме усещане за два пъти по-голяма квадратура, защото от почти всяка една точка на жилището можеш да почувстваш цялостта на пространството. Към тази цялост през широките прозорци на хола нахлува планината, заедно с фрагменти от градския пейзаж на Троян. А това вече е тотална панорама, която е толкова въздействаща, че не можеш да не обърнеш прозорците си към нея.

Иначе в самото обзавеждане сме вложили представата си за делничност, рационализъм и художествена естетика, които в съчитанието с живата природа оформят домът ни точно така, както си го представяхме, когато започнахме да бутаме стените.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име