Напоследък прозрачните съдове в които се отглеждат и предлагат орхидеите – най-вече Фаленопсисът предизвикаха доста дискусии и догатки сред цветарите. Едни свързват този начин на предлагане с представата за естетика. Други съзират причината в това, че като епифит, орхидеите в природата живеят със свободно висящи корени на светло. А трети откриват задължителност в този начин на отглеждане, защото са на мнение че с корените орхидеята осъществява в най-голяма степен своята фотосинтеза.

 

В действителност, мнението, че орхидеите фотосинтезират с корените си е несъстоятелно. Фаленопсисът е с големи лъскави зелени  листа с хлорофил, които фотосинтезират. А фотосинтезата от корените е толкова незначителена, че не определя живота на растението. Корените са покрити с една специфична тъкан, която се нарича  веламен. Тя действа на принципа на сюнгера  Когато я натопите във вода тя поема като гъба и след това растението черпи от там необходимите му количества до следващото поливане или натопяване. Това е  така да се каже неговото водохранилище.

Смисълът орхидеята да се отглежда в прозрачна саксия е в това хората да се ориентират по-лесно  за необходимостта от поливане. Когато растението има нужда от поливане корените са сребисто сиви, а когато веламенът е напоен с вода те са зелени. Ако пък са преполяти те стават зеленокафяви, а това е етапът, от който започване гниенето. Така че прозрачните саксии дават ориентация за  правилното поливане на орхидеите. А по отношение на естетиката, орхидеите могат да се отглеждат според индивидуалните желания,  както в прозрачни, така и в непрозрачни съдове.

Температура:

Зависи от вида, но общото правило е дневна температура 20 – 25 градуса С през лятото и 16 – 18 градуса С през зимата.

Светлина:

Добре осветено място, но без пряка слънчева светлина.

 

Вода:

Почвата трябва да е влажна. През зимата намалете поливането. Използвайте мека и хладка вода. При видовете Калатея и Милтония повърхността на почвата трябва да просъхва между отделните поливания. При видовете Фаленопсис е достатъчно накисването на саксията за 1 час в купа с темперирана вода веднъж седмично. Водата в купата не трябва да надминава  1/3 от височината на саксията.

Влажност на въздуха:

Влажността е от значение. От време на време пулверизирайте листата и повърхността на почвения субстрат.

Пресаждане:

Извършва се веднъж на 2 години на пролет  в нови кори, като трябва да се оставят свободни няколко въздушни корена. Не се безпокойте ако няколко корена прорастнат извън саксията. Пресадете едва когато растежът се влоши.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име