Студоустойчивите видове от семейство чаеви се отличават от класическите камелии по това, че са листопадни, те цъфтят не през зимата и раната пролет, а през втората половина на лятото и есента.

Stewartia malacodendron

Също така трябва да подчертаем, че студоустойчивите представители на това семейство имат еднообразен цъфтеж в бяло, който макар с близък вид до този на камелиите не може да се сравнява с тяхното богатство и пъстрота.

Stewartia malacodendron

Най-студоустойчиви роднини на камелията се отнасят към два рода по-големият е стеверция с около 15 вида, някой от които са изключително студоустойчиви и франклиния с един представител от Северна Америка.

Stewartia monadelpha

Видовете от род стеверцията (Stewartia)  произхождат предимно от Източна Азия. Най-често в градинарството се използват следните видове: Stewartia malacodendron – изправен храст достигащ височина 6 – 7 метра на влажни места докато при по-сухи условия се развива като храст с височина 2 – 3 метра.

Stewartia monadelpha

Цветовете са бели с диаметър около 10 см. Stewartia monadelpha – в родината си се развива като мощно дърво достигащо височина до 30 метра, но в райони със засушлив и горещ климат като нашата страна тя няма да достигне дори 10 м.

Stewartia ovata

Цветовете са бели с диаметър около 10 см. цъфти през втората половина на лятото. StewartiaStewartia ovate – прибран храст с максимална височина 5 – 6 метра.

Stewartia pseudocamellia

Цъфти с едри бели цветове през втората половина на лятото. Stewartia pseudocamellia – средно високо дърво, при благоприятни условия може да достигне височина над 20 метра. Stewartia sinensis  – не висок листопаден храст, който през втората половина на лятото цъфти с бели цветове имащи диаметър около 5 см.

Stewartia sinensis

Към род франклиния се отнася само един вид Franklinia alatamaha. Това прекрасно растение е открито през 19-ти век в щата Джорджия, но в настоящият момент е напълно изчезнало в природата и съществува само като култивирани екземпляри.

Този вид бавно се превръща в скромно дръвче с височина едва 5 – 6 метра. Цветовете са с диаметър около 8 см. и се появяват от края на лятото до есента.

Stewartia sinensis
Stewartia sinensis

Всички описани видове издържат температури под -25 0С без съществени повреди, което ги прави подходящи за почти цялата страна стига да са задоволени останалите изискания, които те имат. Важно е да отбележим, че отношението което тези видове имат към почвата и влагата не се различава съществено от това на камелиите, за това можете да следвате  съветите дадени при тях. По отношение на експозицията те се различават  по това че предпочитат добре огрени места.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име