Родът на цикламата обхваща около 20 вида, разпространени в гористите местности на Близкия Изток и Централна и Южна Европа.

Цилкамите са уникални със формата на цветовете, които приличат на огромна пеперуда, кацнала на върха на стъблото. Още по-необичайно е, че за разлика от повечето цветя, цикламите цъфтят през зимните месеци, докато през лятото изпадат в покой. От различните видове единствено Cyclamen persicum е по-разпространен и като саксийно цвете, докато останалите видове са известни като горски циклами.

Саксийната циклама е най-подходяща за озеленяване на интериора, докато останалите видове са предпочитани за градината. За разлика от своите роднини, саксийната циклама може да бъде по-лесно ‘накарана’ да цъфти и през летните месеци, ако я поставите в подходящи условия.

            Цилкамите цъфтят в широка гама от багри – от снежно бяло и бледо розово, до тъмно червено и пурпурно. Можете да изберете различни сортове, с които да създадете красива контрастна композиция. Ако предпочитате по-семплия стил, то тогава за вас са най-подходящи белите циклами, чиито деликатни цветове ще придадат нежност и елегантност на интериора. Ярките червени и пурпурни циклами са изключително ефектни, особено ако искате да придадете по-драматична нотка към вътрешния дизайн.

В периода на цъфтеж цилкамите се комбинират изключително добре с листно-декоративни растения, които създават идеален фон, на който да изпъкне уникалната красота на цветовете на цикламите. Когато не са в период на цъфтеж, самите циклами могат да се използват като листно декоративни представители, тъй като листата им имат интересна сърцевидна форма и са красиво прошарени с бледо зелено. В този случай цикламите се използват за обогатяване текстурата на композицията от растения.

            Едно от най-хубавите неща на цикламите, наред с тяхната безспорна красота, е че се отглеждат изключително лесно. Необходимо е да ги поливате от време на време, но никога не прекалявайте. Цикламите растат от грудки, които сами по себе си съхраняват вода, така че няма нужда да прекалявате с поливането, защото това не само че няма да доведе до по-добрия растеж на растението, но може и да го убие. Поливайте цикламите когато видите, че почвената повърхност е изсъхнала. Тъй като цикламите обичат хладното, те предпочитат да ги полеете с чаша студена вода, отколкото такава със стайна температура. Важно е почвата да е много добре дренирана, така че водата да се оттича хубаво. Можете да подхранвате растенията, когато са в период на растеж веднъж на всеки 6-8 седмици с течен тор, разтворен във водата за поливане. Когато цикламите изпаднат в период на покой през летните месеци, тогава намалете поливането, защото в противен случай излишната вода може да доведе до загниване на грудката.

            След като цикламите прецъфтят те постепенно преминават към покой. Листата постепенно започват да пожълтяват и изсъхват. Това не значи, че растението умира, а че навлиза в период на покой. Спрете да поливате цикламите, когато листата започнат да увяхват и падат. Приберете саксията на хладно място, където не се огрява от пряка слънчева светлина. Поливайте едва едва, колкото почвата да не се спече и изсъхне напълно. Този момент е и подходящ за пресаждане на растението. За целта му изберете саксия един размер по-голям от предходната. Направете почвена смес с универсална пръст и торф и пресадете грудката, така че върха и да се показва леко на повърхността на почвата. Не поливайте обилно новопресадената грудка, а едва едва в паничката, колкото субстратът да се запази леко влажен. След като първите листа се появят, започнете да поливате както обикновено цикламите. Ако листата не се появят до есента, но грудките изглеждат твърди и здрави, поливайте ги както и другите циклами. Листата скоро ще се появят. Преместете саксиите на добре огряно място, но не на пряка слънчева светлина.

Цикламите по принцип не страдат сериозно от болести и вредители. Единствено листните въшки могат да създадат проблем, но в такъв случай използвайте инсектицид, за да се справите с вредните насекоми.

Огнени пламъци в горската тъма

Цикламата е красиво горско цвете, което започва да цъфти с настъпването на есенната прохлада. Ярките цветове греят подобно на огнени пламъци в горската тъма, излъчвайки топло настроение, прогонващо студа.

Със своите привлекателни мараморно прошарени листа и изящните цветове, които се появяват през есенните месеци, цикламите са сред най-популярните градински цветя за сенчести места в градината. Първите цветове обикновено се показват преди листата да започнат да се появяват през октомври и бързо формират големи колонии, с които е подходящо да озеленявате пространството под дърветата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име