Предвид голямото изобилие от новосъздавани сортове, през последната четвърт на 20 век, специалистите отделят няколко нови групи рози. Сред тях е и групата на  почвопокривните рози, отделена от тази на храстовите. В чуждата литература са  известни с много имена, като често ги наричат „цветни килими” (flower carpet).

Flower Carpet Scarlet

Sunny Knock Out, представителите от тази поредица американски рози са включени в списъка на Earth Kind Roses
Bonica, на Мейланд (Meilland) е сред любимите рози в градината. Освен изобилие от цветове, на есен растението се покрива и с прекрасни оранжево-червени шипки.

Почвопокривните рози са хибрид между катерещите (wichuriana ramblers) и храстовите рози. Характеризират се със стелещ се разстеж и гъвкави клонки. На височина достигат до 80 см, рядко до метър, разпростират се до 1,50- 2 метра.

Flower Carpet Amber, една от малкото ароматни почвопокривни рози

При някои видове клонките леко се извиват, докато при други растат почти плътно по земята.

Flower Carpet Appleblossom

Обикновено листата и цветове са дребни, повечето сортове са с проста до получичеста форма на цвета.

Fire – на Мейдиланд (Meidiland) впечатлява с невероятно ярка багра

Цъфтежът е много интензивен през целия сезон до късна есен, с кратки почивки при повечето сортове. Силно устойчиви на болести и студ, тези рози могат да се отглеждат от всеки.

Flower Carpet Coral
Cumbaya на Мейланд (Meilland)

Все още в някои каталози почвопокривните рози, могат да бъдат открити в секцията на храстовидните рози, но в повечето случаи те са в отделен раздел. Случва се търговците да ги

Flower Carpet Yellow
Flower Carpet Pink

предлагат и под наименованието ниско растящи храстови рози, обединени заедно с розите патио, което обаче не е съвсем правилно,

Flower Carpet Pink Supreme

най-малко предвид голямата разлика в растежа им – розите патио (на практика компактни рози флорибунда до 40-50см.)  са с изправен растеж, друга съществена разлика е размера на цветовете и листата, като при розите патио по правило са по-едри.

Flower Carpet Red
Flower Carpet Scarlet

Почти всички производители на рози вече предлагат и почвопокривни представители предвид големите предимства на тази група. На първо място те са идеални за

Flower Carpet White
Sweet dream

плътно покриване на големи площи, или отделни петна в градината. Произвеждат огромно количество цветове, а в сравнение с останалите групи изискват минимални усилия при отглеждането.

Seafoam – прекрасна американска роза влизаща в списъка на „екологичните” рози (Earth Kind roses), тъй като е силно устойчива и не се нуждае от хербициди

Издържат на лоши климатични условия, било то засушаване или студ, почти не се разболяват, не изискват подрязване, освен ако не желаем да коригираме размерите им. При редовно наторяване и премахване на прецъфтелите цветове, ще имаме маси от цвят до първите снегове.

Приложението им в градината се свързва основно с покриване на по-обширни площи, също така прикриват неприятни за окото неравни терени, използват се и за каскадни формировки, в по-големи алпинеуми или скални градини, а не рядко и в големи саксии.

Не е удачно да ги използваме в бордюр, или смесена леха, поради големите им размери. Преди да изберем кой сорт да закупим, трябва да знаем приблизителните размери, които желаем да достигне растението, тъй като в тази група има представители от 20 до 100 см. височина и от 1 метър до над 2 метра ширина.

Почвопокривните рози, са много добро решение и за стръмни терени

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име