Като при хората, така и при зеленчуците съществува хармонично съжителство в дадена среда и нехармонично –  в друга среда.

Дългогодишните наблюдения на специалисти и градинари показват, че някои растения се развиват по-добре в присъствието на определени съседи до тях. Други, точно обратно, силно се затормозяват при съвместното съжителство с други видове. Каква точно е причината за тези различни реакции със сигурност не може да се определи. Известно е, обаче, че много видове излъчват чрез корените си, листата, цветовете, а дори и с плодовете си активни съставки. Тяхното количество не е голямо, но за сметка на това въздействието им е значително. В определени случаи действат стимулиращо на намиращите се в съседство растения, а друг път – угнетяващо.

Излъчвания от корените на доматите стимулират растежа и развитието на целината. Това въздействие е благотворно. Но в друг случай има силно подтискане -пелинът, например, спира развитието на кимиона, маточината, на градинския копър

Краставиците си “партнират” добре със зеления фасул или граха, доматите могат да се смесят с магданоз, но не и с алабаш. Алабашът е добър съсед на червеното цвекло, но не се препоръчва да се сади заедно с главесто зеле и майорана, тъй като взаимно се подтискат.

Основната идея при смесеното отглеждане се изразява в това да се създаде една  взаимосвързана система, която да се развива в хармония със себе си  и в същото време да носи удоволствие и радост на хората които се грижат за нея.

Някои от основните техники за отглеждане на смесени култури включват следните елементи в себе си:

  • Смесване с една основна култура. Доматите са желан зеленчук за всяка градина. Растенията се засаждат на малки парцели в различни части на зеленчуковата градина, като се комбинират с други зеленчуци или цветя.
  • Смесено отглеждане с подправки (билки) и цветя. Чрез засаждане на цветя и билки сред зеленчуците се привличат полезни насекоми и птици, които са естествени врагове на вредителите по растенията.
  • Създаване на благоприятни условия за развитие на полезни обитатели на зеленчуковата градина. Тези видове се нуждаят от храна, вода, подслон и условия за размножаване. Те могат да намерят уютен дом в лехите от зеленчуци и цветя. Ниски пълзящи растения, храсти, живи плетове, скални купчинки и трайни насаждения могат да им осигурят необходимия им подслон. За да се насърчи заселването на птици е необходимо да се поставят хранилки.
  • Използването на органични пестициди, като крайна мярка. Много от одобрените пестициди в тази група, могат да бъдат и безопасни, но и да имат някои токсични остатъци, които могат да нарушат естествения баланс в градината. Препаратите могат да бъдат много ефикасни срещу вредителите, но в същото време могат да имат убиващо действие и срещу полезните насекоми, като пеперуди и пчели. /този текст не се препоръчва при отглеждането на био зеленчуци, но в случай, че се появи заболяване при което ще изгубите реколтата може да го приложите/
  • Да се познават плевелите. Определени плевели и диви цветя появяващи се в градината могат да привличат полезни организми.В такъв случай е полезно някои от тях да се оставят да растат в градината, до момента в който не образуват семена.

Засаждането на зеленчуци и цветя заедно е често срещана практика. В действителност много зеленчуци се ”възползват” от това съвместно съжителство. Цветята растящи сред зеленчуците привличат пчелите и другите насекоми , които подпомагат опрашването, оплождането и плодообразуването.

Важно! Зеленчуците и цветята, които ще се отглеждат заедно трябва да имат еднакви изисквания към водата и слънчевата светлина. :материал по темета ще публикуваме на 8 ми април.

Благоприятни комбинации в смесената зеленчукова градина:

салатите могат да се развиват чудесно в съседство с морковите;

алабаша с червеното цвекло

целината с доматите и фасула;

доматите с магданоза;

фасула с морковите и цветното зеле;

картофите с чесън и хрян;

морковите с копър; фасула с чубрица;

краставиците с грах или фасул.

Неблагоприятни комбинации в смесената градина:

доматите не бива да се засяват с алабаш или резене;

фасула с лук и чесън

главестото бяло зеле с майораната;

всички зеленчукови култури в съседство с орехи;

всички зеленчукови култури в близост до пелин.

Изключение прави само касисът, който не се затормозява в развитието си, ако наблизо има растения от пелин.

Добри комбинации за предпазването на зеленчуците от вредители:

Репички и ряпа в съседство с главеста салата, алабаш и домати. Така растенията няма да страдат от нападението на земни бълхи. Когато се съчетаят моркови с лук и праз – ограничават развитието на морковената и луковата муха, както и луковия молец. Бялата зелева пеперуда се бои от съчетанието на зеле с домати и целина. Ботритиса по ягодите няма да бъде проблем за стопаните, ако в близост до лехите с ягоди се засадят кромид лук или праз. Ако в лехите с домати се засее магданоз се спестяват грижите по растенията, свързани с появата на кафявото гниене по доматените плодове, а в същото време се осигурява подправка за салатите.

В края на лехите можете да се засадят видове, излъчващи силен аромат, летливи вещества, фитонциди и др. Те могат да се използват и като подправка, и за лечебни цели. Освен това стимулират растежа на културите. Така при картофите се препоръчва чесън, а при доматите – магданоз.

Хрянът, засаден в края на парцелката с картофи, също оказва благотворно въздействие върху развитието на клубените.

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име