Ефирните, дантелени водопади на нежната лобелия са великолепни и много подходящи за хора с нежна и поетична нагласа. Те създават неповторима атмосфера навсякъде, където се появят – на прозоречния перваз, балкона, алпинеума, в градината и във висящите кошници. Лобелия е многогодишно тревисто, обилно цъфтящо растение. Цветчетата са до 2 cm в диаметър, двуустни, с къса дръжка, разположени по едно в пазвите на листата. При благоприятни условия периодът на цъфтеж е дълъг – от май до септември. Плодът е многосеменна кутийка, с много дребни семенца (в 1g – 50 000), които запазват кълняемостта си 3 години.

Това цвете носи името на холандския ботаник Матиас де Л’Обеля, оглавяващ известно време кралската ботаническа градина на английския крал Яков І.

Диворастящите предци на лобелията са разпространени в Капската област на Ю. Африка. Като цъфтящо декоративно растение, тя е широко разпространена по целия свят, като особено често се среща в субтропичния пояс и в зоните с умерен климат. В страните с умерен климат се култивира изключително като едногодишно растение.

Тази нежна небесносиня лобелия носи страшното име Tiger (тигър), вероятно заради късите тъмни шарки, които се виждат върху бялото петно в центъра на цветчетата

Закупените растения се изнасят на открито, когато премине опасността от ниски пролетни температури. Днес благодарение на селекцията са получени много сортове и вариетети, които се разделят в две групи.

Lobelia erinus Compacta са сортовете, които са с вид на плътни храстчета. Стъблата им са праворастящи, с височина 10-15 cm. Те са прекрасни за оформяни на лехи, контейнери, бордюри. Великолепни са за център на висяща кошница. Едни от най-разпространените сортове на тази група са ‘Half Moon’ – със сини венчета и ясно изразено бяло петно в средата; ‘Riviera Lilac’ – с люляково-розови цветчета; ‘Riviera Sky Blue’ – небесно-сини.

Lobelia erinus Pendula или ‘Pendula’ са сортове, чиито стъбла са увиснали, пълзящи, плачещи или ампелни. В млада възраст представителите на двете групи се различават трудно, но когато настъпи фазата на буен растеж, различията стават очевидни.

При ампелната серия, стъблата се извиват и увисват извън съндъчетата, саксиите и висящите кошници, драпирайки стените им със зелени листа и безбройни дребни цветчета, чиято окраска може да бъде синя, лилава, розова или бяла. Пендулните видове могат да се отглеждат и в градината, в качеството на почвопокривни растения.

От ампелните сортове трябва да се отбележат ‘Reggata Rose’ – с малиново-розови цветове; ‘Reggata Sky Blue’ – с небесносини цветове.

Грижи

  • Нуждае се от ярко слънчево осветление, за да има обилен цъфтеж.
  • Слънчевото изложение трябва да се съчетае с обилно поливане, защото след краткотрайно изсъхване, корените не могат да възстановят изходната си форма.
  • Субстратът трябва да е пропусклив, да не задържа вода и да не е много плодороден. При излишък на хранителни вещества, се развиват много стъбла и листа, в ущърб на цветчетата.
  • За осигуряване на обилен и продължителен цъфтеж е необходимо еднократно подхранване всеки месец
  • След първата вълна на цъфтеж, растенията се обрязват на височина 5 cm, след което се образуват нови леторасти и започва втори цъфтеж.

Размножаване

  • Със семена, от февруари до април. За да поникнат семената се нуждаят от светлина, затова не се покриват с почва. Субстратът се поддържа постоянно влажен. Температура – 20 градуса. При поникването стъклото се отстранява и температурата се понижава до 10-15 градуса.
  • Промишленото размножаване в повечето случаи е с резници.

Партньори – Прекрасни са съчетанията й с червени мушката, салвия, мимулус, петунии. Най-добре изглежда при наблюдаване от близко разстояние.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име