Ружата е красиво цвете, което принадлежи към малка група растения от семество Слезови (Malvaceae). Растението произхожда от Африка и Южна Азия, където още преди хилядолетия местните са открили лечебните му свойства. Днес ружата се отглежда у нас не само като билка, но и като декоративно цвете.

Около ружата има много интересни факти, за които малко хора знаят. В някои страни лечебната ружа (Althaea officinalis) е наричана още бонбонено цвете, но малко са тези, които знаят причината за това вкусно име. Преди много време в древен Египет от корените на ружата са се приготвяли сладки изкушения, наподобяващи меки бонбони. Тази кулинарна технология се разпространила в Европа, а по-късно и в Америка. Във френския кралски двор е бил поднасян шикозния десерт pâte de guimauve, който, както се досещате, е бил приготвян от корените на ружата. По-късно растителните бонбони били изместени от захарните и гумените сладости, но името ‘бонбонено цвете’ се е запазило и до днес.

Друг факт е, че лечебната ружа е страхотна билка – тя има силно противовъзпалително действие и бързо успокоява раздразнените тъкани. Ако хапнете няколко бонбона от ружата, ще облекчите вътрешните възпаления от горе до долу. А листата, наложени върху рани или ухапвания от насекоми, ще извлекат напълно токсините.

 Ако тези факти са привлекли вниманието ви към това цвете, добре е да знаете, че то  се използва често и в озеленяването като декоративно растение. В този случай най-често се използват разновидностите на една роднина на лечебната ружа-  Alcea rosea, известна у нас и като градинска ружа. Това цвете е изключително впечатляващо със своята височина, която може да достигне до почти 3 метра. Това прави ружата идеална за задната част на цветния бордюр. Ружите се извисяват над градината, добавяйки прекрасен вертикален елемент към ландшафта. Едрите цветове, приличат на тези на хибискуса и внасят приятно тропическо настроение с пъстрите си багри.

Съществуват различни сортове ружа, които се отличават най-вече по баграта и вида на цветовете. Особено популярни са сортовете с кичести цветове, наподобяващи тези на божура. Други сортове се отличават по височина – има по-ниски, които не превишават 1 метър (за средната част на бордюра), а има и високи представители, които са идеални за задната част на бордюра. Най-новите сортове, които се появиха тази година, са от серията ‘Spring Celebrities Mix’, които се характеризират с кичести цветове обагрени в 7 различни цвята – розово-червен, тъмно червен, лимонено жълт, лилав, розов, пурпурен и бял. Друг интересен сорт е ‘Blackberry’, който се отличава с полу-кичести цветове, обагрени в боровинково пурпурно. Сортът ‘Appleblossom’ е обагрен в светли кремави нюанси, които ще придадат свеж и елегантен вид на градината.

Отглеждане:

Най-важното нещо при отглеждането на ружата е да разберете как да засадите тези цветя. Ружата обича слънцето, затова й изберете добре огряно място в градината. Друго важно условие е влагата – цветето се нуждае от постоянна влага, но не обича да е в подгизнала почва, затова добрият дренаж е от изключителна важност. Ако почвата в градината ви е със слаби дренажни свойства, можете да ги подобрите, като я размесите с речен пясък. Обогатяването на почвата с хранителни вещества чрез добавянето на добре прегорял оборски тор ще се отрази изключително благотворно на цветята. Ако нямате достъп до органичен тор, тогава използвайте конвенционалните препарати за подхранване, които можете да откриете във всеки градински център.

След като сте избрали подходящото място в градината и сте подготвили почвата, идва ред на засяването на семената. Най-подходящото време за това е през пролетта, около седмица преди последния студ да отмине.

Ако искате, можете да засеете семената в сандъчета у дома и след като направите разсад, да засадите малките растения в градината. В такъв случай изчакайте да минат поне 2- 3 седмици след последния студ.  Семената се засяват точно под почвената повърхност, на не повече от половин сантиметър дълбочина. Имайте предвид, че растенията израстват големи ще им е нужно разстояние от около 60 см между тях, за да растат добре.

Веднъж, след като сте засадили ружите, те почти не се нуждаят от грижи. Основното нещо, за което трябва да внимавате е да не оставяте почвата да изсъхва напълно. Голяма помощ в това отношение ще ви окаже мулчирането – поръсете с мулч (например от натрошени дървесни кори) около цветята. Този допълнителен слой ще съхранява влагата в почвата, предпазвайки я от прекомерно изсъхване.

Въпреки лесното си отглеждане, ружите все пак си имат и своите проблеми, за които трябва да внимавате. Един от тях е гъбната болест ръжда, която обикновено атакува долните листа на растениято, след което се разпростира нагоре.

За да контролирате появата на ръжда по цветята, трябва да спазвате златното правило при поливане да не мокрите листата на растенията. Ако все пак болестта се появи, отстранете болните листа и напръскайте с фунгицид. Ако растенията са разположени прекалено нагъсто, това също може да създаде условия за заболяване. Затова е добре да разредите растенията, така че въздухът да може свободно да циркулира около тях.

Спазвайки тези напътствия ще отгледате прекрасни ружи в градината, където те ще разпръскват красотата си през летните месеци.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име