Рядко можеш да попаднеш на такова единство между овощна градина, цветя и екзотични видове. Александър и Ренета Арабови не са подредили обикновен двор, а са създали прекрасен парк от всичко това.

Къщата им не е голяма – едноетажна и сравнително нова. Проект  е предвиждал двуетажен строеж с външна стълба.

“Решихме, че втори етаж не ни е нужен – казва Ренета. – Искахме да направим къщата по такъв начин, че да подчертаем онова приятно усещане, което човек изпитва, когато градината сякаш “нахлува” навътре към хола”.

А тази градина е оформяна много по-дълго време от къщата. В центъра й е вечнозелено иглолистно дърво и 12-годишна магнолия.

Около тях се разгръща цял парк от рози, кремове, декоративна растителност и усърдно поддържан тревен килим. Изобилства от аромати и цветове, сред които растат и няколко сорта череши, праскови и кайсии.

“На плодовете и зеленчуците отделихме специално внимание – разказва Александър. – Първото, което направихме, когато купихме мястото, бе оранжерията.  В нея започнахме да отглеждаме фиданки за къпини.

Тогава още не знаехме, че точно тук ще построим къщата си, но натрупахме онзи опит и познания, които ни позволиха днес да превърнем това място в истински рай. В източната част на двора и сега има парник, който дава много добри възможности, особено през есента и ранната зима. Тогава в него отглеждаме марули, кромид, чесън, а доматите продължават даже и след падането на първия сняг.

В западната част на двора е асмата. Тя е създадена от сортовете димят, чауш, италианска лоза и хамбургски мискет”.

Успоредно на асмата е алеята с чаени и яркочервени рози. Тук е най-голямото цветно изобилие. Самата алея създава обединяваща ос, която свързва градината с къщата.

Тази ос  започва от къта с декоративната растителност в края на двора. Преминава през парковата му част и в къщата се превръща в коридор, който отвежда към кръглия прозорец на кухненската стена.

От двете страни на този коридор са бялата спалня и холът. Къщата не естара, но имаш чувството че е използвана много десетки години.

За разлика от многото всекидневни, които сме показвали в сайта и списанието, тук камината не е основен акцент. Тя е декорирана със скулптури, пластики и медни съдове.

Двата стола до нея я обособяват като преходен кът към черната кожена гарнитура в едното ниво на хола и към масивната трапезария на второто ниво.

От снимките се вижда и подчертаният вкус на Ренета и Ангел към гоблените и картините, изпълнени с покоя на романтиката и красотата. Настроението се допълва и от многото стайни цветя, които не само декорират пространството, а създават един завършен розов свят.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име