Rozmarinus officinalis сем.Устоцветни

Още от Средновековието розмаринът-символ на любовта и верността –се слага в булчинските венчета и се раздава на сватбарите.Растението е гъст ,благоуханен вечнозелен храст,произхожда от Средиземноморието.Високите стръкове с бледосини до виолетови цветове цъфтят от пролетта до ранното лято.От тях се извлича етерично масло , което е една от основните съставки на одеколона.

Древните хора често използвали стръкове розмарин за прогонване на злите духове и ги палели като благовоние;неговото старинно френско название е incensier. Във Франция бил традиционно използван за горене като дезинфекциращо средство в болнични стаи. Използвал се е за ароматизиране на бира и вино,поставял се в дрехите за прогонване на молците и дори се е използвал като коледна украса.Както седефчето,той се поставял край подсъдимите скамейки на съдилищата , за да предпазва от разпространяването на затворническата треска.Намирал се в билковите градини и се употребявал като подправка.В медицината се използвал за засилване на паметта и нервите и за сгряване на сърцето.

Розмариновата вода намирала приложение  като разкрасяващ и почистващ лосион за лице.Освен това бил една от главните съставки на”Унгарската вода”,а тя била кръстена на кралица Елизабет Унгарска,която я употребявала като подмладяващ лосион и миела лицето си с нея всеки ден.Водата се използвала като лекарство при подагра и парализирани крайници.Розмаринът също така влиза в състава на класическата „Кьолнска вода”,от която идва названието одеколон.  Често тя е облекчавала главоболие ако се намаже на слепоочията.В шести век Шарлемайн издал заповед да се отглежда розмарин във всички императорски градини.

Името на розмарина произлиза от латинското rosmarinus,което означава морска роса,тъй като растението е намерено във водата.

Розмариновото масло е безцветно и има топъл,остър вкус ,в който има(изненадващо)съвсем малко горчивина.Към края на XVIII век розмариновото масло вече е официален препарат.

Частите от растението,които се използват са цветовете и листата. Цветовете се събират,когато са напълно разцъфнали и се изсушават.Вечнозелените листа могат да се събират по всяко време на годината.Те се попарват и се изсушават.Розмаринът в наше време се използва за запарки , течни екстракти и като етерично масло.

Не случайно е казано, че за всяка болка има билка.Приложението на розмарина е много обширно.Той оказва положително въздействие при: астма, оплешивяване, бронхит, хлороза, цироза, простуда, колит, обща слабост,  диария, диспепсия, епилепсия, припадъци, метеоризъм, камъни в жлъчката, подагра, главоболие, хепатитни заболявания, ниско кръвно налягане, истерия, грип, жълтеница, бяло течение, умствена умора, мигрена, нервни болести, сърцебиене, въшки, ревматизъм, краста, магарешка кашлица, рани, грижи за кожата…

Флавоноидите в растението са със стимулиращ и антиоксидантен ефект.Фенолите му (най-вече розмариновата киселина) имат антисептично и противовъзпалително действие.Адстрингентните му танини се борят с инфекциите,а розмарицинът(производен алкалоид) е с доказани стимулиращи и аналгетични свойства.Флавоноидите в розмарина стимулират кръвообращението чрез укрепването на капилярите и подобряването на венозния кръвоток.Това обяснява употребата на билката в народната медицина за подсилване на паметта и концентрацията ,за облекчаване на главоболието и за стимулиране растежа на косата.Тя влияе положително върху храносмилането и при диспепсия ,запек,чревни спазми и подуване на корема.Розмаринът има отхрачващи и антибактериални свойства и се използва при инфекции на бронхите , ушите , носа и гърлото.Той е тонизиращо средство за хора с обща отпадналост.Прилагано външно, маслото се разтваря в неутрална мазнина (слънчогледово олио) и се използва за разтривки с цел облекчаване на мускулни болки, ишиас и ревматични възпаления.Настойка от билката прибавена към водата във ваната ,също помага за ревматичните болки . Екстрактът от розмарин стимулира фоликулите на косъма , кръвообращението на скалпа и ефективен в борбата с пърхота.

Отглеждането на розмарина не е трудно.Той се прихваща лесно от резници.Предпочита дренирана ,неутрална до алкална песъчлива почва и топло закътано  и слънчево място.Трябва да се прибира на закрито ако навън е много хладно.

При недобро храносмилане ,чревни спазми,подуване на корема ,запек, респираторни инфекции,главоболие,слаба концентрация може да си направите запарка -2-4 гр. сушен розмарин в една чаша вряла вода за 10 мин.след което се прецежда и се приема 3 пъти дневно ,но не преди лягане.

За лечение на ревматизъм и мускулни болки се приготвя запарка. 50гр от билката се запарва за 30 мин. във вряла вода,прецежда се и се прибавя към водата във ваната.

Етеричното масло се използва за втриване в болезнените стави.

ВНИМАНИЕ !

Етеричното масло не бива да се приема ,нито да се използва локално от бременни жени или кърмачки ,деца или хора със свръхчувствителна кожа.Билката да не се приема при анемия и да се избягва комбинирането и с добавки от желязо. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име