За да създадете органична градина, вие трябва да се приобщите към природата, да работите с нея и да създадете екосистема в собствения си двор, балкон или тераса. Усилията се фокусират преди всичко за подобряване здравето на почвата. В момента готовата биопочва от 25 стотинки за литър, за която писахме в материала “Да създадем био градина”,  е идеална за малките градини в съдове. Но ако сте решили да отглеждате  по-голяма био градина на открито, ще е най-добре сами да направите био почвена смес.

Нужни са ви:

–  хубава градинска почва,

–  добре угнил оборски тор,

–  горска листовка,

–  битов компост (компостирани органични отпадаци от домакинството),

–  торф и компост от червен калифорнийски червей.

Желателно да вземате въпросните материали от чисти места (където не са използвани изкуствени торове или пестициди през последните 4 – 5 години).

Важно:

– Поради ограничението за използване на минерални торове при био градинарството е желателно в почвата ви да има поне 20- 30% угнил оборски тор, битов компост или компост от червен калифорнийски червей (самостоятелно или сборно).

– При отглеждането на био плодове и зеленчуци могат да се използват само торове с чист органичен произход. Такива са всички видове оборски тор (за предпочитане взет от биоферма). За удобство и по-добър ефект можете да потърсите концентрирани формулировки от птичи или животински тор. Торове се произвеждат от животински субпродукти, като и в този случай е важно животните да са хранени с чисти фуражи.

– Най-широко използвни при биологичното отглеждане на плодове и зеленчуци са продуктите получени от биохумус от червен калифорнийски червей.

ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА: Съвместимост на зеленчуците при смесено отглеждане.

Тази тема ще ви позволи свободно планиране при разсаждането на разсадите. Освен това принципите на съвместимостта са еднакви както за био градините, така и за конвенционалните градини.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име