РЕСТАВРАЦИЯ ЧРЕЗ БОЯДИСВАНЕ И ПАТИНИРАНЕ С ВОСЪК И ПОЗЛАТА

0
3148

Един стар, ръждясал куфар , след като се освежи, може да се превърне в акцент в интериора. Използваната за целта реставрационна техника е приложима за всяка мебел. Тя подготвя основата, върху която допълнително може да се изрисуват ръчно или с шаблони, едно – или многоцветни арабески, мотиви, медалиони, цветя и пр. В този случай се налага справка с исторически материали, за да се изберат най-подходящите декорации в стила на епохата.

 

НЕОБХОДИМИ МАТЕРИАЛИ: матово-бяла, охра, червена и сиво-синя бои; восък за мебели – безцветен, светлокафяв и тъмнокафяв; восък с позлата /от магазин за художници/; набор от четки – широка плоска, кръгла и тънка за ретуширане и фина стоманена вълна..

ПОДГОТОВКА И БОЯДИСВАНЕ НА ОСНОВАТА

Винаги се налага почистване на старата боя. Но използваната за тази цел техника зависи от материала- дърво, метал или др. За метала, от който е направен куфара се използва кръгла желязна четка, която се закрепва към бормашината. Новата боя също се избира в зависимост от основата. За металния куфар тя е антиръжда. Базисният цвят /под восъчното покритие/ е бял, но по желание, за получаване на ефект на прозрачност в дълбочина, може да се ползва и екрю или бяло с примес на синьо, сиво, теменужено и пр.

ОМЕКОТЯВАНЕ НА ЦВЕТОВЕТЕ

Това се постига с нанасяне на восъчното покритие.

Изборът на восъкът за дърво се прави внимателно. Такива, които оцветяват в червено /акажу /се избягват, за да не стане основата на мебела бонбоненорозова. Освен, ако не се търси точно този ефект.

Восъчните препарати за дърво, също както боите могат да бъдат оцветени с пигменти, за да създадат впечатление за „ръждясало” или пастелни нюанси на Сиена печена, сиво, ултрамарин, среднозелено червено… Восъкът с позлата се намира и в други цветове -сребристо или медно. Преди започване на реставрацията е необходимо във вички случаи да се опитат различни цветови варианти.

През какви етапи минава работата по реставрацията?

 

НАНАСЯНЕ НА БОЯТА. Работи се с широка,плоска четка, добре напоена в бялата боя. Лентите се боядисват кръстосано, за да се придаде текстура на повърхностите. Изчаква се боята да изсъхне и след това бордовете на релефните части на куфара се облепват с тиксо. Така ще бъдат защитени при боядисването на съседните им релефни повърхнини , които с цел да изпъкнат се оцветяват в червена охра и сиво-синьо.

ПОЗЛАТЯВАНЕ С ВОСЪК. Върху релефите в червена охра, тиксото по бордовете се запазва, докато се положи и восъка с позлата. Последният, след като изсъхне /ок.12 часа/, леко се изтърква с фина стоманена вълна , за да се покаже основата под него / в охра/. Тиксото се отстранява. Ако се налага, зацапани места по бордюрите на релефните части се коригират с тънка четка и бяла боя.

РАЗСТИЛАНЕ НА ОЦВЕТЕНИЯ ВОСЪК. Това се прави с помощта на добре напоена първо в светлокафявия восък стоманена вълна, докато той проникне в текстурата. По същия начин после се работи с тъмнокафявия восък. Нанасят се неравномерно, за получаване на различни ефекти. Изчаква се повърхностите да изсъхнат и се търкат със стоманена вълна, напоена в светлия восък. По този начин се отстраняват излишни напластявания и се постига единство на оцветяването. Накрая ,патината се полира с парче плат.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име