С любимите ни стари дървени столове се случва така, че някоя част от тях се разсъхва и целият стол започва да се клати. Без да се охарчвате много вие можете да ремонтирате стария стол и да го използвате с удоволствие.

За разлика от съвременните пластмасови столове някогашните дървени столове се състоят от множество различни части, които са съединени по специален начин и залепени с туткал.

Понякога в мястото на сглобката лепилото не държи и ние казваме, че столът се е разсъхнал. Наистина с течение на времето дървото изсъхва и се свива. По този начин съединенията се разклащат и направо се откачват. След годините лепилото също може да се разсъхне и да не държи сглобката.

За радост в този случай столът няма да бъде изхвърлен, защото все още може да бъде използван. Достатъчно е да бъде реставриран от умелите ръце на майстора.

Най-лесно се възстановяват така наречените дъсчени столове, чиито четири крака са вкарани непосредствено в седалката, изработена от една дебела дъска. Разсъхналият се крак се изважда от дупката, старото лепило се изчиства добре с шкурка, след което на негово място се нанася нов слой лепило и кракът се връща на предишното си място, закрепен към седалката.

По-труден е ремонтът на столовете с царга под седалката или пък на онези, с планки между краката. При тях краят на всяка част представлява шип, който се заклещва за другата част, като предварително е намазан с лепило. Ето защо при разглобяването на разсъхналия се стол трябва да се подхожда много внимателно, за да не се повреди самата сглобка. Ако се е разсъхнал само един от шевовете, а конструкцията на стола е прекалено сложна и има опасност да повредите антиката, реставраторите предлагат да се пробие малка дупка, през която със спринцовка да се инжектира лепило в повреденото

място.

Как да закрепим крака

Старите столове и най-вече тези, които са направени от цяло дърво, обикновено имат сглобка между предните крака и седалката. Краката са съединени шипообразно само с една рамка, залепена под седалката. Подобна конструкция лесно се разсъхва, дори след като е бил извършван подобен ремонт. Тъй като столът се натоварва не само отгоре (мести се, наклонява се или се подпира към масата), залепените с лепило места не издържат и се разсъхват. Тук основната тежест пада върху крака и рано или късно залепената сглобка не издържа и се разтваря. За да стане отново конструкцията стабилна, клатещият се крак извадете от основата, а след това го залепете отново. В горната част на крака почистете добре старото лепило като внимавате да не одраскате дървото.

Повредената цапфа

Ако цапфата е леко повредена, направете “бандаж” от хартиени ленти, които не трябва да бъдат по-широки от дължината на цапфата. За по-голяма сигурност отделните хартиени ленти намажете с лепило. Накрая залепете крака в почистеното гнездо за цапфата, намиращо се от долната страна на седалката.

Как да втъкнем клина

Ако клатещите се части не могат да бъдат измъкнати от “леглото” на цапфата, опънете основата на стола колкото се може повече с цел да инжектирате лепило в дупката. Въпреки това направете всичко възможно, за да извадите детайлите, защото само в този случай сглобката ще стане много по-здрава благодарение на допълнително вмъкнатия клин. В челото на цапфата изрежете с трион малко отверстие, в което след това ще трябва да втъкнем тънък клин. Той лесно може да бъде направен от дървени стружки. Благодарение на него цапфата ще стане малко по-дебела и сглобката със стените на отвора ще бъде по-здрава.

Изтеглете частите на конструкцията доколкото е възможно по-настрани, за да можете свободно да инжектирате ново лепило в гнездото, в което ще влезе шипът.

Съвети:

Как да се залепят разкривените крака?

Ако ви се налага да лепите разкривени крака, най-добре е отначало да обработите единия крак, а другия да оставите на мястото му. По този начин ще ви бъде по-лесно да определите как да залепите крака така, че столът да не се клати.

Размекване на лепилото с помощта на пара

За да се стегнат здраво разсъхналите се връзки, в самото начало разглобяваме отделните части. За целта може да ни се наложи да разглобим и залепим отново не само основата на стола и напречните летви, но и по-голяма част от конструкцията, която не се е разсъхнала и лепилото държи добре. За да разлепим тези връзки ще използваме пара.

Размекване на лепилото с помощта на горещ чайник

Съвет: Скъсявайте краката, след като сте приключили със залепването. Ако столът се клати не само защото лепилото в сглобките се е разсъхнало, но и защото краката са станали с различна дължина, изчакайте да изсъхне добре новото лепило. Едва след това ще може да уточните дали има разлика в дължината на краката. Щом старото лепило се е хванало прекалено здраво, опитайте се да го изчистите с помощта на пара. Обикновеното лепило се разтваря във вода. От парата лепилото може да се размекне дори в плътно затворените шевове. За целта удължаваме с маркуч чучура на чайник. През него ще е по-удобно да насочвате парата към необходимото място. Преди да започнете обработката с пара за по-голямо удобство доближете стола до печката с чайника. Внимавайте водата да не мокри други части от стола и най-вече тапицираната част (ако има такава). Сложете си ръкавица на ръката, с която ще държите нагорещения от парата маркуч. Насочете парата към шева на сглобката и след време се опитайте да разлепите двете дървени части. С горещата вода ще може да премахнете старото лепило от цапфите. Обработеното с пара дърво отначало трябва да изсъхне и чак след това върху него се нанася лепилото.

Как да залепим рамката

По-трудно се реставрира стол, който под седалката си има рамка, към която краката се държат с помощта на залепени към тях цапфи, а за да е по-здрава конструкцията, във всеки неин ъгъл има по едно трупче. Тук ще се сблъскате с доста сложна сглобка, в която може да се разтвори само един шев. В случая не е достатъчно да бъде свалена само една отделна част и отново да бъде залепена. За ремонта е необходимо повече време, защото цялата рамка ще трябва да бъде откачена или най-малко ще се наложи отварянето на един от ъглите на цялата конструкция на стола.

Съединяване под ъгъл

В никакъв случай не използвайте сила, защото има опасност да отчупите ъгъл от цапфата. Ето тук ще ви свърши работа горещата пара. Но трябва да имате предвид, че основната рамка накрая трябва да се залепи под същия ъгъл, под който е била. Към големите цапфи на рамките се слагат тънки клинове. Те трябва да са толкова дълги, че двете дървени части да се хващат здраво и същевременно цапфата да може леко да се измества, защото в противен случай не ще може да влезе в отверстието.

Укрепване на ъглите в конструкцията на стола

На някои от меките столове седалката не е свързана плътно с конструкцията. В резултат на това те не допринасят за здравината на стола.

А тя се постига благодарение на триъгълни или трапецовидни дървени трупчета, които са захванати здраво към рамката в двата ъгъла до задните крака. Ако столът се използва постоянно и се претоварва, сглобките могат да се разклатят.

В този случай старите винтове се сменят с нови, при това те трябва да са малко по-дебели от предишните.

Пробийте дупки в новите ъглови трупчета и рамката така, че главите на новите винтове да потънат в дървото след завинтването докрай.

Състоянието на трупчетата

Огледайте състоянието на трупчетата и определете дали си струва да ги смените всичките, да изчистите старото лепило и да нанесете ново или само да смените винтовете с нови. Ако има спукани трупчета, ще се наложи да ги смените с нови, които ще трябва да изрежете от твърдо дърво, като за образец използвайте старите трупчета. След това ги залепете към рамката и закрепете с винтове. Тук трябва да се внимава страничните стени на трупчетата да пасват точно към конструкцията на стола. В противен случай и най-малката неточност ще доведе до изкривяване на конструкцията.

Намазаните с лепило части се притискат дотогава, докато лепилото засъхне и стегне. Натискът се осигурява от стиски или опънати здраво шнурове.

Лепилото трябва да засъхва след като частите са хванати със стиска. Конструкцията се притиска в продължение на 12 часа, за да изсъхне лепилото добре. При това натискът не трябва да е прекалено силен, защото от пролуките ще изтече много от лепилото. Дори след известно време натискът съзнателно се намалява. Това се прави за постигане на по-добър резултат.

Внимавайте при опъването конструкцията на стола да е под правилен ъгъл и да не се изкриви. Обърнете внимание на отново залепените части, които да бъдат сглобени без излишно опъване и при равномерен натиск, а също така ъглите да бъдат на мястото си. В противен случай при натиск столът може да се изкриви и разпадне по шевовете.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име