Интересните възможности за вертикално раздвижване на зеленчуковата и цветната леха са неограничени. За целта трябва да бъде направена съответната по форма геопластика,  върху която растенията се засаждат. За да бъде ефектна и с  правилна форма като основа за геопласиката се използва габион (същите, които се пълнят с камъни за направата на подпорни стени).

За пълнеж на габионите трябва да се използва по-груба почва, която е за предпочитане да има влакнеста структура. Това е важно, за да се намали изтичането й през отворите, каквито винаги остават. Поради същата причина между габиона и почвата от външната страна се обвива зебло, което е в състояние много по-добре да предпази почвата от постепенното и свличане. В случая е използван габион с форма на пресечена пирамида, но могат да се използват и стандартни правоъгълни, с които да се създадат малки зелени стени или различни интересни решения.

 От тази пирамида може да създадете и био градина. Първата задача на това ви намерение е да формирате тази градина с биопочва. Единият вяриант е да я купите, а другият – да я направите по рецептата за биопочва, която ще публикуваме на 27 ми март в сайта kyshtaigradina.bg  facebook страницата “Енциклопедия Къща и градина” , както и във facebook групата „Био култура”. Ако не ви се занимава с това да правите почвена смес може да използвате дървена конструкция, като  тази на снимката. Ако монтирате дъна на отделните ванички обемът който ще запълвате с био почва ще е значително по-малък, а от там,  плодовете и зеленчуците – значително по-евтини.

Тъй като вертикалните градини имат и декоративна функция, те трябва да са изградени на място, позволяващо да бъдат добре видими. В случая пирамидата е поставена в центъра на кръгла площадка, което създава удобство, както за достъпът до нея, когато желаем да я разгледаме, така и в случаите, когато се налага да положим необходимите грижи.

Изборът за подбор на видовете, които ще засадим е свободен. Те може да са цветя, подправки, зеленчуци, дори и дребни храстчета. , но има някои простички особености, с които трябва да се съобразим.

На първо място трябва да подберем по-компактни растения, които няма да обезформят с размерите си вертикалната градина. Трябва да засаждаме по-едрите видовете по-ниско, за да им попречим да засенчват по-дребните.

Самото засаждане става като се направи малка дупка в зеблото. За да бъде достатъчно ефектна една вертикална зеленчукова или цветна градина трябва да е добре покрита с растения. Това налага тук да използваме видове с по-дълга вегетация.

Тъй като почвата контактува от много страни с въздуха, то влагата се губи доста по-бързо, което налага да имаме осигурено качествено поливане.

Най-добрият избор е капковото напояване, което подава по-малко вода, която не може да доведе до отмиване на почвата.

Втората особеност е, че през зимата температурата в почвата пада повече от  обичайното, което може да се окаже проблем за някои многогодишни растения.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име