БЯЛО ДЕСЕРТНО ГРОЗДЕ

Особено предпочитание има към кехлибареното, със златист оттенък бяло грозде, чийто вкус е превъзходен – хармоничен или лек с мискетов аромат. Най-ранните сортове Перла, Армира, Русалка, Супер ран Болгар, Плевен вече са узрели, но идва ред и на Болгара, Чауша, Брестовица, Царица на лозата, Мискетите тракийски и дунавски и др. Ако захарността им надминава 15% значи стават за ядене и няма какво да се чака. Така че, най-зрелите гроздове трябва да бъдат обезателно на трапезата, защото са богати на витамин А ( 0,02 мг); С ( до 12 мг ); В1; В2; В6, имат висока калорична стойност – около 1000 калории и доказани лечебни свойства.

ХАРАКТЕРНИ СОРТОВЕ БЕЛИ ГРОЗДА

Супер ран Болгар е наш сорт, който има средно голям, коничен гродз, полусбит до рехав, с изравнени по големина зърна.

Те са едри и продълговати, покрити с дебел восъчен налеп. Кожицата им е тънка, малко жилава, с жълтеникавозелено до кехлибарено оцветяване. Месестата част (консистенцията) е хрупкава, с приятен хармоничен вкус и умерена киселинност. Сортът започва да узрява в началото на август, но гроздовете се запазват свежи върху лозите дълго време. Средната родовитост на лозите е над 1100 кг от декар.

Чауш е с малоазиатски произход, пренесен преди няколко века у нас.

Гроздът му е средно голям, коничен, полусбит до сбит, когато оплождането е нормално. Зърната са средно големи, овални или яйцевидни ( до 27/22 mm ), прекрепени с тъпата си част за дръжката. Ципата им е тънка и крехка, жълтозеленикава, често на петна, ако е огрявана от силно слънце. Консистенцията е топяща се, с много приятен хармоничен вкус и специфичен ванилов аромат. Гроздето зрее след средата на август, а добивите са около 1000 кг от декар.

Брестовица е създаден у нас раннозреещ сорт. Гроздът му е средно

голям, коничен, често крилат, полусбит до рехав. Зърната са много едри, продълговати, заострени в основата и заоблени на върха. Кожицата им е дебела, еластична, жълтеникавозелена до кехлибареножълта, покрита с дебел восъчен налеп. Месото е сочно, с хармоничен вкус и с приятен мискетов аромат. Гроздето узрява към края на август и началото на септември, а лозите са с добра родовитост – над 1300 кг от декар.

Болгар е най-реномираният и широко разпространен десертен сорт в

България. Гроздът е голям, типично коничен, нерядко с 1-2 крила, полусбит до рехав. Зърната са много едри, продълговато-цилиндрични ( 33/24 mm), понякога яйцевидни. Те са месести, хрупкави, с приятен хармоничен вкус и сладки. Ципата им е дебела, но крехка, обагряща се кехлибареножълто при непряко слънчево огряване (в полусянка). Болгар е среднозреещ – през 1-та половина на септември. Лозите от сорта са силно растящи и имат много добра родовитост –  над 1500 кг от декар. Гроздето е подходящо не само за директна консумация, но и за приготвяне на стафиди, гроздова мед, сладка и други вкусни продукти.          

По външен вид и характеристика близо до Болгара е сортът Плевен, който е разпространен в цялата страна. Гроздът му е малко по-рехав, а зърната – овални със средно дебела кожица. Месестата част е нежна и с неутрален до хармоничен вкус. Гроздето започва да узрява още в първите дни на август, но се запазва дълго време на лозите.

Не може да се подмине и Царицата на лозята – унгарски сорт с цилиндричен или коничен, леко сбит грозд. Той има едри месести зърна с восъчножълто до кехлибарено оцветяване. Те са много сладки, със мискетов аромат. Доста широко  разпространен сорт в нашата страна.

ХАРАКТЕРИСТИКА НА ГРОЗДОВЕТЕ

ЧЕРВЕНО ДЕСЕРТНО ГРОЗДЕ

През месец септември разнообразието от зреещи сортове е голямо. Наред с белите, традиционно отглеждаме и немалко червени сортове, като Кардинал, Мискет ран, Марица, Мискет русенски, Дунав, познатият ни Хамбурски мискет и още редица други. Те имат големи и красиви гроздове с едри зърна с тъмносиньо до черно оцветяване. Някои от тях започват да узряват още през август, но добрите им качества позволяват да се запазят на пръчките до средата на есента, че даже и след това.

 КАРДИНАЛ е ранозреещ сорт и от втората половина на август започва да зазрява. Гроздът му е голям, полусбит, със средно тегло около 300 грама. Зърната са едри, овални, оцветени в тъмночервено

до тъмновиолетово ( в пълна зрелост ), покрити обилно с восъчен налеп. Кожицата е средно дебела, но крехка, а консистенцията ( месестата част ) на зърното е хрущяща, но сочна и с лек мискетов аромат. Сортът има силен растеж, висока родовитост и от него се получават големи добиви. Изисква обаче непрекъснати грижи при отглеждането, защото устойчивостта му към гъбните болести е слаба – особено към опдиум. Дошъл чак от слънчева Калифорния, Кардиналът е много чувствителен към ниските температури, затова  се препоръчва за отглеждане в топлите ни райони. При повече валежи по време на зреенето зърната имат склонност да се напукват и загниват, което изисква своевременно прибиране.

            МИСКЕТ ХАМБУРГСКИ е един от най – ценните десертни сортове за местна консумация, широко разпространен у нас.

Гроздовете му започват да зреят около средата на септември, като средното им тегло се движи в границите между 130 и 190 грама (отделни достигат до 400 грама). Те са конични, разклонени и донякъде рехави, с дълга дръжка. Зърната са средно едри, овални с хрупкава, но сочна месеста консистенция с високо съдържание на захари – 16 – 17 %. При ядене се чувства приятен вкус с нежен мискетов аромат. Ципата на зърната е обагрена в тъмносиньо и е покрита с плътен восъчен налеп, леко жилава. Хамбургски мискет е предпочитан за приготвяне на мариновано грозде, мармалад, компот и ликьорно вино. Подходящ е и за  зимно съхраняване на суха чепка, заради устойчивостта му на загниване след беритбата.

МИСКЕТ РУСЕНСКИ се отнася към групата на ранозреещите сортове – след средата на август.

Лозите са със средна растежна сила и дават големи гроздове, чието средно тегло е около 300 грама. Зърната са едри, овални, с тъмносиньо до почти черно оцветяване на кожицата. Консистенцията им е хрупкава и сочна, а вкусът хармоничен с лек мискетов аромат. Добре узрялото грозде съдържа около 16 % захари и 4,3 гр./л. киселини. В Северна България от него приготвят петмез, сладка и стафиди.

ДУНАВ е получен  у нас чрез кръстосването на сложен хибрид с Кардинал. Започва да зазрява в края на август и може дълго време да се запази на лозите ( не се напуква ).

Гроздовете са средно големи, конични, крилати и рехави. Зърната са доста едри, овално – удължени, в средата леко изпъкнали. Ципата е дебела, но крехка, виненочервена до тъмносиня. Консистенцията е хрупкава, с приятен възкисел вкус. В технологична зрялост захарното  съдържание на гроздето е около 16,6 %, а съдържанието  на титруеми  киселини достига 5 гр./л. Лозите от този сорт се отличават с много добра родовитост – около 4,5 кг. от лоза.

МИСКЕТ РАН има средно голям, цилиндрично – коничен, почти рехав грозд.

Сортът е от ранозреещите. Зърната му са едри, продълговати, сладки и месести. Когато се ядат се чувства силен мискетов аромат и приятен вкус. Ципата е средно дебела с характерен тъмносин нюанс на оцветяване. В технологична зрялост съдържанието на захари достига до 16,8 %. Лозите са със сравнително добра родовитост, като добивът от добре гледано лозе може да достигне 4,0 – 4,2 кг. от лоза.

Червеното десертно грозде има богат химичен състав и много висока хранителна стойност. Разгледаните сортове ( особено Мискет Хамбургски) са подходящи за консервиране.

ХАРАКТЕРИСТИКА НА СОРТОВЕТЕ

КОМПОТ ОТ ГРОЗДЕ. Зърната се оронват, слагат се  в буркани и се заливат с  горещ ( 90ºС ) захарен сироп. Сиропът се приготвя в концентрация около 30 % – в литър вода се разтваря 400 – 450 гр. захар. Нивото на заливката да е на 1,5 – 2,0 сm под ръба на буркана. Стерилизацията е 20 – 30 мин., след което бурканите се охлаждат и прибират.

МАРИНОВАНО ГРОЗДЕ. Зърната се оронват внимателно и се насипват в буркани. Добавят се по 2 зърна от карамфил и коричка канела . Стръскайте леко, за да се съберат повече зърна. Заливката се приготвя от вода, захар и оцет в съотношение 1 л. вода, 1 чаша захар и 2 чаши оцет. Марината ври и още гореща се налива до под ръба. Стерилизацията е 10 – 15 минути.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име