ПЯСЪЧНИК ЗА НАЙ-МАЛКИТЕ

0
4539

Той е привлекателно място за игра, със стабилна конструкция във форма на куб. Засенчва се с тента. Поставя се направо върху тревата или плочите на терасата.

МАТЕРИАЛИ:

ЧАМОВИ ДЪСКИ 18мм /дебелина 1,8см/:

-4 бр. колони по 100х10см;

-2 бр.  равнобедрени триъгълника с основи по 110см и височина 25см /изрязани в дъски с ширина над 25см/; Ъглите  им при основите се скосяват еднакво;

-3 бр. ребра за покрива по 126х5см;

-2 бр. седалки по 100х12см;

– 10-12 бр. дъски с различна ширина /средно  9см/ за сандъка за пясък с дължини по 120см;

Винтове за дърво, метални ъгли с различно дълги рамена,  2м тента /терасно платно/ с ширина 140см; препарат за третиране на дърво против гъбички и инсекти /от специализираните магазини/;  яхтен лак /безцветен и червен за седалките/; пирони; тел-бод за мебели.

МОНТАЖ

Най-напред чамовият материал се третира двукратно против паразити.

Изработват се четирите страници /стени/ на сандъка за пясък от различно широки дъски, с врезове на 10 см от краищата, така че да се сглобяват кръстосано под прав ъгъл. Височината на всяка страна е 27см. Отвътре сандъкът се укрепва с метални ъгли.

Към готовия сандък за пясък от външните страни се издигат колоните, които ще поддържат покрива с тентата: завинтват се в ъглите на „кръстоските”,  по цялата височина на страниците. В горните краища колоните се изрязват на половин ширина, за да може върху тях да стъпят двете срещуположни триъгълни чела на покрива. Последните стабилизират допълнително конструкцията. Коват се и се доукрепват с метални ъгли.

Седалките се коват /завинтват/ върху ръбовете на две срещуположни страници и  допълнително се фиксират към прилежащите им колони. Към сандъка се закрепват с метални ъгли с едно дълго рамо /конзоли/.

Ребрата на покрива се завинтват  към скосяванията в основата на триъгълниците, а  във врязаните върхове на последните се фиксира билото.

Тентата се полага и закрепва с тел-бод върху ребрата. Краищата й падат надолу. Във всеки може да се оформи проход , в който да се вкара стегнато по един прът за тежест.

Всички видими метални ъгли трябва леко да се вкопават в дървото и замазват с водонепроницаем кит. По същия начин се обработват и главите на винтовете. Накрая дървените повърхности се лакират двукратно с корабен лак.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име