Когато цветята избледнеят и есента окъпе градината в последните топли слънчеви лъчи, идва времето на хризантемите. Тези късни летни цветя цъфтят до края на ноември не само в градината, но и на балкона и терасата.

Саксийнините хризантеми (Chrysanthemum frutescens) са особено подходящи като декорация за тези места. Те се продават в пълен разцвет, лесни са за обгрижване, изискват много вода, малко тор и цъфтят със седмици. По природа те са многогодишни растения, но в балконския вариант обикновено се отглеждат като едногодишни. Но това не означава, че не може да населите терасата си и многогодишните видове. За цветни есенни аранжировки, поставете хризантемите в подходящи съдове с висококачествена почва за саксии още в края на септември – началото на ноември и ги поддържайте равномерно влажни. Те почти не се нуждаят от никаква тор по време на цъфтежа си, тъй като хранителните запаси в почвата за саксии обикновено са достатъчни. 

Едва когато нощите се охладят, пъпките на непретенциозните трайни насаждения поникват. Есенните красавици се радват на слънцето и процъфтяват великолепно в богати на хранителни вещества почви, които не трябва да са прекалено сухи или прекалено влажни. По време на периода на цъфтеж храстовидните хризантеми трябва да се поливат ежедневно – дори когато вали. В противен случай големите листа много бързо ще провиснат и ще изглеждат омачкани до възстановяване на поливния ритъм.

Всеки, който отглежда многогодишни хризантеми като цъфтящи саксийни растения, трябва да ги прибере на светло и прохладно място, когато температурата падне под 8 градуса – и да ги изнесе отново навън в края на април. 

Тези цветя обичат да са на слънчеви места.  След цъфтежа издънките на многогодишните растения се отрязват на около 3 – 4 пръста над саксията. През периода на почивка поливайте само толкова, че почвата да не изсъхне. 

А в градината растенията, които са станали кафяви, се изрязват на около една четвърт от височината в края на есента. Ако искате тези цветните чудеса да прекарат безопасно зимата, трябва да ги покриете с листа или клони от ела.

Хризантемите идват от Китай. Там ги отглеждат от 2000 години. В Китай тези цветя, заедно с бамбук, орхидея и слива, са едно от четирите благородни растения, които символизират щастието и просперитета. Едва в  средата на 19-ти век хризантемите започват триумфалното си шествие в европейските разсадници, градини и тераси .

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име