За повечето от нас палмите са екзотични южни растения, които понякога отглеждаме в къщи. Но малцина осъзнават, че те са били едни от растенията с най-голямо значение за цели цивилизации през древноста, а и до днес. Затова изобщо не е чудно, че Христос е посрещнат в Ерусалим именно с палмови листа – символ на мир и благоденствие, които ние заместваме на Цветница с върбови клонки. Тази замяна се дължи изцяло на липсата на палми в нашите географски ширини. На местата, където се срещат палми в южна Европа продължават да наричат Цветница ден на палмовите клонки.

Безспорно най-важният за човека вид палма е финиковата. Това е единственото растение, живеещо в пустинните оазиси, което има сравнително постоянни и редовни добиви. Хранителната стойност на сушените фурми е много голяма и те предоставят на човек почти всички необходими хранителни вещества. Освен плодовете се използват и всички останали части. Стъблата са чудесен строителен материал.

Финиковите палми са традиционни за цялото Средиземноморие, затова там често можете да ги видите. У нас те също са популярни, но като саксийни растения.

Листата служат за покриви на къщи и като храна за някой селскостопански животни. При смачкване на съцветията в основата растението се добива голямо количество сладък сок, от който се приготвят алкохолни питиета. Поради огромното значение, което играе това растение в живота на хората живеещи в засушливите райони на Близкия изток и северна Африка е обявено за свещено.

Кокосовата палма, наричана понякога и царицата на моретата, все по-често може да се види и в ново амплоа като декоративно растение.

Важно значение има и кокосовата палма, чиито плодове са основната храна на много острови. Много важна култура на много места по света е маслената палма. От семената на някой видове се прави така наречената растителна слонова кост. Голям брой видове се използват по различен начин и имат голямо локално значение за населението.

 

ПРИСАЖДАНЕ НА ПАЛМА

Палмите са жизнени растения, които нарастват сравнително бързо. Те притежават силна коренова система, която при оставяне по-дълго време в един съд се навива на дъното на саксията като може дори да изтласка растението до известна степен от саксията. Затова палмите трябва често да се пресаждат особено в по-млада възраст. За предпочитане е новите саксии да са по-дълбоки.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име