ПРИМУЛА ЗА ПРОЗОРЕЦА И БАЛКОНА

0
2519

Примулата дължи своето име на латинската дума първа, дадено й заради ранния цъфтеж. Обикновено примулата се култивира като градинско цвете и по-рядко –  като цъфтящ вид с кратък ефект за отглеждане в къщи, но освен това, видовете и сортовете примула са прекрасни балконски растения. Примулите се отглеждат лесно на балкона. Те не са особено взискателни към условията на развитие, като при по-силни засушавания през втората половина на лятото те могат напълно да отмрат и при захлаждането през есента да покарат отново, както често правят в природата

В градините се отглеждат богат набор от видове, сортове и хибриди, които са пригодни и за балконско отглеждане. Почти всички разновидности предлагани като саксийни растения също са достатъчно устойчиви, за де се отглеждат на открито. Ако имате възможност да правите избор, използвайте няколко различни по багра на цветовете сортове, с близък хабитус. За разлика от повечето летни цветя, за които е препоръчително засаждането на цели сандъчета с един сорт, така че да се получат едри петна, тук това е нежелателно поради по- малките размери на растенията и техните цветове, както и поради малкия брой растения, които ще отглеждаме на балкона. През този сезон сандъчетата и саксиите с примули ще са единствената по интересна част от балконската растителност, така че тя трябва да е пъстра и свежа.

Примулата може да се използва и за масово озеленяване на пролетния балкон, но това ще наложи или всяка година да използвате купени като разсад растения, които след прецъфтяването се изхвърлят или да използваме два комплекта съдове за балкона, като единият се използва само през пролетта, а другият само през лятото. Използването на пролетни и летни съдове има много удобства, но за целта трябва да разполагаме с достатъчно пространство, на което да разположим саксиите в периода, когато не ги използваме.

Засаждането на примулата трябва да става в хранителен субстрат с добра отцедливост. В едно стандартно сандъче трябва да се засаждат поне 4  растения, като за оптимален цъфтеж може да се стигне и до  10 растения. Видовете и сортовете, които образуват издънки могат да се засаждат с 3 растения в сандъче, с перспективата, че в бъдеще ще се сгъстят.

Когато засаждаме сандъчета с примули, използвайки посадъчен материал, изваден от градината. Това може да стане от септември до март. В зависимост от конкретния сорт и местните климатични особености растенията ще започнат да цъфтят от края на февруари,  като изпреварват с няколко дни растенията в градината  и ще продължат до началото на май, като това зависи от конкретния използван сорт, климата в населеното място, където живеем, и времето през съответната година.

Когато за засаждане на сандъчетата използваме растения в саксии, продавани в цветарските магазини и градинските центрове, не бива да бързаме твърде много с тяхното изнасяне на открито, защото растенията са отглеждани в отопляеми оранжерии, което ги прави по-чувствителни на студ.

Трябва след засаждането им в сандъче да ги изнасяме навън само през деня, а през нощта да ги прибираме в хладно, но защитено от екстремни температури помещение. Когато растенията  се закалят можем да ги оставим навън, но тъй като те значително изпреварват естественото развитие на примулите в градините при всяко по-сериозно застудяване трябва отново да ги прибираме на защитено място. При трайното затопляне на времето и отпадането на опасността от екстремно ниски температури в края на февруари до края на март, за по-високите места, растенията се оставят за постоянно на открито. Форсираните примули имат предимството, че опазени от екстремни температури могат да създадат значими цветни петна на балкона 15 и дори 20 дена преди повечето други видове.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име