Невероятната красота на цветовете на магнолията, нежните багри и смайващия им размер привличат вниманието на ботаниците и селекционерите от край време. Опитите за създаването на хибриди моментално е довело до успех, комбинирайки най-добрите черти от различни видове магнолия. Така са създадени хибриди с още по-впечатляващи цветове, както и такива, които цъфтят по-рано от самите видове. Но какво всъщност се крие зад красотата на съвременните сортове магнолия, които можем да видим в парковете, окичени с цветове през настъпващите пролетни дни?

Малцина знаят, че историята на магнолията се простира далеч назад във времето и че тя е едно от първите семенни растения, появили се на Земята. Родът на магнолията е древен и е възникнал още преди появата на пчелите.  Цветовете на първите магнолии са били приспособени за опрашване от тромавите бръмбари, което е вероятно обяснение за невероятно едрия размер на цветовете и тяхната здравина.

Открити са фосилни останки от магнолия (Magnolia acuminata), които датират отпреди 58 милиона години, а също така и изкопаеми на друг представител от сем. Магнолиеви, които са на възраст 90 милиона години. Съвременните магнолии все още носят някои примитивни характеристики, наследени от древните им предшественици, което доказва неразривната им връзка с праисторическите растения. Връзките между членовете на семейство Магнолиеви все още озадачават учените. Тъй като семейството е доста древно и е оцеляло след поредица от геоложки събития, като ледникови епохи, формиране на планини и дрейф на континентите, това е довело до значително разпръсване на магнолиевите представители по земното кълбо. По този начин някои видове и групи от видове са останали изолирани в продължение на дълго време, докато други са били в тесен контакт с други магнолиеви представители. Това е довело до появата на силни различия между някои от видовете, което е превърнало определянето и систематизирането им от учените в една непосилна задача.

Развитието на новите технологии, като ДНК-анализите, способстват за проследяването и установяването на родствените връзки между разнообразните видове магнолия.

Прието е, че съвременните сортове магнолия имат два центъра на произход:                  1. Основен център – Южна и Югоизточна Азия; 2. Вторичен център – Северна и Централна Америка. В тези области древните растения са се съхранили живи до днес, адаптирайки се към постоянно променящите се климатични условия  и разкривайки първичната си красота.

Магнолиите са били широко използвани от древните култури в Азия и Америка. Красивото цъфтящо дърво Magnolia denudate е било отглеждано в Китай още през 7-ми век. Японците отглеждат от векове M. stellata като декоративно саксийно растение, а ацтеките са използвали M. macrophylla в своите ритуали. Европейците са открили за съществуването на магнолията, във връзка с проучването на Новия свят.

Едва през 17 век е била внесена първата магнолия в Европа – M.virginiana. Селекционерите започнали интензивно да създават нови хибриди, които са  по-устойчиви, с повече и по-богато обагрени цветове. Така са получени множество декоративни дървета. Тези магнолии са сред десетте най-популярни цъфтящи дървета.

Освен заради декоративната стойност, много от магнолиите  са ценени заради дървесината. От азиатските видове M. hypoleuca и M. kobus се изработват първокачествени мебели. Аналогично е и приложението на дървесината на северноамериканските видове M. acuminata, M. grandiflora, M. macrophylla и M. virginiana. От цветните пъпки на изброените видове, както и кората на M. officinalis и M. lilliflora се приготвят настойки, които се използват като тоник.

В България отглеждането на магнолии става все по-популярно. В наши дни разнообразието от сортове и хибриди е изключително богато. Можете да избирате сред представители, цъфтящи в снежно бяло, бледо розово, цикламено, жълто.

Едни от най-популярните декоративни магнолии са:

  • Жълти цветове: M. acuminata ‘Golden Glow’, Magnolia x ‘Elizabeth’, Magnolia x ‘Yellow Fever’, Magnolia x ‘Yellow Lantern’.
  • Цикламени и пурпурни цетове: Magnolia x ‘Vulcan’, Magnoliq x ‘Royal Crown’, Magnolia x ‘Felix’, Magnolia x ‘Black Tulip’
  • Бледо-розови цветове: Magnolia x ‘Apolo’, Magnolia x ‘Atlas’, Magnolia x ‘Athene’, Magnolia sprengerii ‘Diva’, Magnolia x ‘Iolanthe’.
  • Бели цветове: Magnolia x ‘Lotus’, Magnolia x ‘Milky Way, Magnolia soulangeana ‘Lennei Alba’, Magnolia soulangeana ‘Alba Superba’ и много други.

Магнолиите растат бързо и могат да бъдат използвани за озеленяването на малки площи, тъй като кореновата им система не е инвазивна. Лъскавите листа са красиви и запазват декоративната сойност на магнолията, дори когато е цъфтежът е преминал. Засадете си магнолия в двора, за да се възхищавате на красотата й години наред.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име