Това е лек органичен тор, приготвен само от листа, заради което го наричат “листовка”. В практиката се използват основно листата на широколистните дървета и храсти, но в някои случаи може да се приготви и листовка от игличките на иглолистни дървета. Добре е да знаете, че иглолистната листовка има кисела реакция, поради което приложението й в градинарството е ограничено само за подхранване на растителни видове, които се развиват в кисела почва – например рододендрона (Azalea).

Готовата листовка представлява приятен, тъмно кафяв, ронлив материал, който се използва за повишаване качеството на почвата, подобряване състоянието на моравата, както и за мулчиране. Листовката често влиза в състава на редица почени смески, използвани за покълване на семена или в цветарството.

Приготвянето на листовка е изключително лесно. Просто следвайте тези две правила:

  1. ИЗПОЛЗВАЙТЕ всички листа, които падат през есента – те са покафенели и макар че вече са мъртви, те ще вдъхнат живот на градината.
  2. НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ листа от вечнозелени растения- като зеленика, лаврово (дафиново) дърво, кипарис, чемшир и т.н.

Предимствата сами да си правите листовка са много, но най-важните от тях са, че лесно се приготвя, спестява ви усилията да горите падналата шума и да опушвате двора и съседите си, замества използването на торф и не на последно място –тази листовка е абсолютно безплатна.

Листовката е напълно органична, чиста и лесно се работи с нея. Употребата й не само ще подобри почвата, но и ще намали нуждата от поливане. Може да се използва целогодишно и е подходяща за всеки тип почва. Всички тези качества на листовката са високо ценени в органичното градинарство.

А ето и инструкции как сами да приготвите листовка:

  • Съберете с гребло падналите листа. Всички есенни широколистни листа са подходящи, като тези на бука, липата и клена значително повишават качеството на листовката. Листата на дъба, върбата и кестена съдържат голямо количество дъбилни вещества, поради което не се използват за листовка. Направете купчина само от листа!!! Изхвърлете клонките, плевелите и другите градински отпадъци.
  • Намокрете купчината листа (ако са много сухи, повторете процедурата). Това ще подпомогне гниенето. Гниенето на листата е бавен и студен процес, дължащ се на действието на гъби и се различава от бързото и отделящо топлина бактериално гниене при направата на компост.
  • Сложете листата в подходящ съд (например голям кош, направен от мрежа или дори найлонов чувал, който надупчете целия след като го напълните и вържете) като ги притиснете добре. Оставете съда с листата в някой ъгъл на двора и го игнорирайте напълно за 2 години. Природата ще свърши останалата работа.
Готовата листовка ще ви свърши страхотна работа в органичното градинарство.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име