Част от тези растения живеят на открито, така че прибирането им не е абсолютно задължително, но все пак ако през зимата са на топло, на пролет със сигурност ще са живи, свежи и цъфтящи. Увивните растения са извънредно ефектни. Те се използват преди всичко за създаване на един голям обем чрез покриване на стени и увиване около подпорка, както и за създаването на активен ефект при цъфтящите видове. При настъпване на момента за прибиране всеки може да изпита ужас от мисълта как да разплете огромните растения от решетката, върху която са се развивали и едно от друго. Решението на този въпрос обикновено е провеждането на резитба, но тогава идва въпросът до колко е добре да се правят такива резитби и как точно трябва да станат те, така че на следващата година да имате жизнени и здрави растения, които бързо да създадат нужния обем. Важно е и правилно да бъде преценено кой вид при какви условия най-добре ще презимува.

Най-често резитбата е в пряка връзка с типа на цъфтеж. Силната резитба е извънредно подходяща при видовете, които цъфтят по-късно и формират цветните си пъпки непосредствено преди това. Обратно резитбата трябва да е направена много прецизно и щадяща при тези, които цъфтят на пролет и цветните пъпки са вече заложени. Това предполага преди извършване на резитба вие добре да знаете към коя група спада вашето растение. При   листно декоративните видове разлика няма и по принцип се прилага по-силна резитба с изключение на тези, които нарастват бавно и получената вегетативна маса е ценна и е желателно да се запази.

Резитбите при прибирането най-често се състоят в изрязването на всички растения на определена височина от почвената повърхност. По този начин ние се освобождаваме от ненужната и едра вегетативна маса, която не бихме могли да отплетем, без да я увредим. При бавнорастящите видове и тези с вдървесинели стъбла,  както и онези, които цъфтят много рано, трябва се направи детайлна резитба за цъфтеж и чак след това само стъблото с оставените му клони да се приберат.

В този случай наричаме стъблото кордон. Ако растенията са млади трябва да оставите най-добрият клон за кордон. При увивните растения на балкона се предпочита кордонът де е дълъг колкото ширината на решетката и да е разположен под нея така че след резитба на чепове или стрелки да може спокойно да се освободи. Когато растенията са увити около подпорка или решетката е прикрепена към съда, в който се отглеждат можете да ги приберете и без резитба, макар че и в този случай е за предпочитане да поскъсите клонките и да премахнете тези, които поради едни или други причини вече не са така атрактивни. Най-общо казано резитбата при прибирането на увивните растения ви помага не само при самото прибиране, но и при поддържането на растенията атрактивни.

Най-често отглежданите видове на балконите и подходящата резитба, която трябва да се приложи при прибирането им:

Кампсис – красиво цъфтяща храстовидна лиана, отглеждана и в градините, но неустойчива на балкона в саксия (при по-студени зими кореновата система измръзва). Нуждае се от силна резитба като основният кордон се оставя, а се съкращават само едногодишните леторасти, като се оставят стрелки с по 4 – 6 пъпки през 15 – 25 см.

Пасифлора – у нас се култивират три вида. При добри условия всеки от тях нараства много бързо.

Най-бързо и обилно цъфти пасифлора субероза, но цветовете са много дребни и без декоративно значение (видът е листно декоративен с твърди, кожести, овласени листа). Бързо встъпва в цъфтеж и инкарнатната пасифлора, но и тя е слабо застъпена. Най-често се отглежда обикновената пасифлора, която цъфти най-бавно и само при осигурено ярко слънце и добри почвени условия. Всички видове понасят идеално изрязвяне на 5 – 10 см. от почвената повръхност. При пасифлора субероза и обикновената пасифлора може да се формира кордон, върху който да се оставят стрелки от 3 -5 пъпки през 10 – 20 см.

Плумбаго – прекрасно обилно цъфтящо жизнено растение с буен растеж. Нуждае се от силна резитба. Най-удачният вариант е да се формира кордон, но може да се изреже и на 10 см от почвената повърхност. Неизрязаните растения цъфтят незадоволително.

Бугенвилия – красив катерлив храст, който у нас става все по-популярен. Резитбата, от която се нуждае е доста силна. При него също е необходимо формирането на един или няколко кордона (основни стъбла) и изрязването на тазгодишните клонки на стрелки от 3 – 5 пъпки.

Сенецио – у нас като саксийно растение се отглежда само един вид катерливо сенецио (senecio macroglossus). Този вид не е наистина катерлив, но прави прекрасно покритие на декоративната решетка ако му се помогне. Не се нуждае от резитба, но може да понесе и силна при прибирането му. Поставете да зимува на слънчев прозорец.

Аламандра – красиво и обилно цъфтящо растение. Отглеждайте на северен или добре засенчен балкон, през лятото се налага да я пулверизирате. Може да понесе средно силна резитба, но е за предпочитане да режете колкото е възможно по-малко.

 

Соланум – у нас се отглеждат два вида катерлив суланум, лъже жасминовият соланум, който цъфти много обилно и ароматно, и червеното куче грозде, което е местен вид. Той цъфти обилно с по-дребни цветове и съцветия и образува множество дребни червени плодчета. И двата вида трябва да се изрязват на стрелки при формирани кордони.

 

 

Жасминум – на балкона могат да се отглеждат стайният и медицинският жасмин (вторият вид по принцип е градински, но в саксия е неустойчив). И двата вида трябва да се щадят от излишно изрязване.

 

Мендевила – видът е близък по ефект и специфики на резитба с аламандрата. Стефанотис – видът е близък по ефект и специфики на резитба с аламандрата.

Церопегиа – това растение често се отглежда като интересен грудков сукулент вкъщи. Въпреки това то се чувства добре само при ярко слънце и оскъдно поливане, затова спокойно можете да го използвате на балкон. церопегията не е типично катерливо растение, затова се налага да му се помага. Тя понася отлично по-силна резитба, затова не се притеснявайте да приложите такава, ако не можете да го разплетете.

Цисус – красива храстовидна лиана, която се развива идеално на засенчен балкон. Като листно декоративно растение, което нараства сравнително бързо понася силана резитба. Изрязвайте на чепове или стрелки върху кордона.

Аристолохия – отглежданата в градините едролистна аристолохия е идеален балконски вид с едри листа, които бързо създават зелен шпалир на балкона. Обикновено растенията зимуват добре на открито, но е за предпочитане да ги приберете в хладно помещение. Резитбата може да е силна, като стъблата се изрязват на 5- 10 см. от почвената повърхност или се формира многогодишен кордон, върху който да се оставят стрелки.

Лоницера – тези храсти са типично градински и наистина са устойчиви към презимуване на открито. Приложете резитба за съкращаване на излишните клони и връхчетата на леторастите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име