Знаете ли, че  България е била вторият най-голям производител на вино  в света през 80-те години на миналия век? Днес страната може да не произвежда вино в такива големи мащаби, но хилядолетните ѝ традиции на винопроизводството продължават да доставят висококачествено и достъпно българско вино.

Всъщност  лозарството и винопроизводството  са част от българската култура от незапомнени времена. Преди хиляди години в днешна България древните траки са консумирали вино от сложни златни съдове във формата на животни и митични създания. И кой не би отглеждал вино в България – неговите слънчеви хълмове, плодородни почви и географска ширина (еквивалентна на централна Италия или южна Франция на запад) осигуряват перфектните условия за отглеждане на лоза практически в цялата страна.

Виното е сред най  -популярните напитки в България , заедно с ракия и бира. Страната е разделена на пет отделни винарски региона, всеки от които предлага специфични местни вина. От пикантния Мавруд от централния юг до свежата Гамза на северозапада, представям ви 7 уникални български сорта вино, които тотално трябва да опитате!

Тъмният кон: Мавруд

Името на Мавруд идва от гръцката дума за черно и определено можете да видите защо в дълбокия цвят на  това вино . Използвано за приготвяне на тъмно рубинено вино и мек вкус, гроздето Мавруд (Мавруд) почти изключително се отглежда в малка зона, северно от  очарователните Родопи планини . По-конкретно, този стабилен сорт се свързва с град Асеновград и в по-малка степен с Перущица.

Маврудовото грозде обикновено е с малки размери, с нисък добив и узрява късно – реколтата е в края на октомври. Всички тези фактори водят до пикантен и плодов сорт с високо танини, оценен заради високото си качество, забележителния потенциал на зреене и местния характер.

 Аромат на Средиземноморието: Мелник с широколистен цвят

Засадена в най-югозападното и най-топлото кътче на България, в отчетливата средиземноморска долина на река Струма, широколистната мелнишка лоза (Широка мелнишка лоза, Широка мелнишка лоза) носи всички признаци на вековния сорт червено грозде , Сортовете често се наричат ​​просто Мелник, визирайки най-живописния най-малък град в България, известен със своята винарска традиция.

Според една много популярна история,  мелнишкото вино е било любимото на Уинстън Чърчил  – твърди се дори, че Чърчил е имал 500 литра от това вино, което му се доставя годишно! Независимо дали това е вярно или не, сигурно е, че виното от къснозреещото широколистно мелнишко грозде има завладяващ вкус, подобно на това на Châteauneuf-du-Pape от югоизточна Франция, често с нотки на тютюн и кожа.

 Бял парфюм: Dimyat

Димят (Димят) е  най-широко отглежданото местно бяло грозде в България  и неговото вино често се консумира охладено в горещите летни дни. Известен с голямото си ароматно грозде, Димят се отглежда от векове в източната част на страната, особено в райони, съседни на Черноморието като Шумен, Варна и Хасково. Любопитна легенда твърди, че Димят първоначално е бил култивиран в делтата на Нил в Египет и е донесен в България от кръстоносци; доколкото знаем обаче, характеристиките му са обикновено балкански.

Вината Dimyat обикновено не остаряват. Те имат сладък вкус, със силен аромат и леко тяло и са подходящи като ежедневни десертни вина. Гроздето Димят се използва и за приготвяне на висококачествена ракия и гроздова ракия.

 Квинтесенциално червено: Памид

Един  старинен български червено вино класически , Памид (Памид), използвани за най-широко култивирани червено грозде в страната преди появата на цял свят фаворити като Каберне Совиньон и Мерло през 1960-те. Донякъде иронично е, че днес е толкова трудно да се установи, че може да бъде изброен като застрашен!

Днес виното Памид се консумира младо като непретенциозно (но по-скоро приятно и универсално) трапезно вино. Въпреки че сравненията с френския Beajojolais са малко натрапчиви, Pamid е приятно леко и плодово червено вино, което е подходящ спътник на много от по-тежките ястия на  българската кухня .

 Строго секретна рецепта: Пелин

Пелинът (Пелин) не е сорт грозде и вино като горния, а по-скоро традиционен български стил на вино, ароматизиран с пелин  – същата билка, използвана като основна съставка в абсента на спиртната напитка. Пелинът може да бъде направен от червено или бяло вино, често с по-ниско алкохолно съдържание и дори може да бъде газиран.

Освен пелин, набор от други билки често се добавят към ароматното пелинско вино. Винарската изба Осмар, която е свързана с напитката, твърди, че овкусява червения Пелин с 34 отделни билки, а белия сорт с 28 – според съобщенията, само двама души знаят точната рецепта! Пелинът обикновено се радва през зимата, когато стимулиращият му ефект ви помага да преминете през студените дни.

 Селска наслада: Керацуда

Идвайки от специфично бяло грозде, родно в топлата долина на Струма, точно както червените широколистни мелници, вина Керацуда (Керацуда) имат характерен златист цвят, който бързо се превръща в розово-кехлибарен, след като виното се отвори. Керацуда е засадена в  много ограничен район около село Илинденци , където лозята съществуват рамо до рамо с нар, маслини и фурми.

Вината от керацуда са обикновено бели трапезни вина със силен и характерен аромат и ниска киселинност. Керацуда е лек, свеж и нежен на вкус и е подходящ за приготвяне на подсилени вина, наподобяващи хери.

 Гордост на север: Gamza

Гъмза (Гъмза), известен още като Кадарка (Кадарка), е червен сорт грозде, много характерен за северозападния и централния север на България, в непосредствена близост до река Дунав. Произходът на Гамза е някак загадъчен , тъй като този вид вино се харесва и в Унгария, Румъния и Западните Балкани.

В България Гамза се свързва със село Ново село и градовете Видин, Плевен и Сухиндол. Гроздето от Gamza узрява в края на септември, а вината са свежи, хармонични и нежно плодови – донякъде сравними с Pinot Noir, въпреки че сортът е много подходящ за приготвяне на кладенци от розе вина.

Наздраве!

Operngasse 30, 1040 Виена, Австрия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име