С изключение на дълго отглеждания жив плет в тази площ няма нищо друго. Голямата морава е в лошо състояние, така че нея не я броим.
С две дизайнерски предложения ще ви покажем колко гъвкав може да бъде този малък градински терен.

 

Предложение 1: Розова романтика в стилен съпровод от чимшир, храсти и декоративни череши. 

Обикновените трикове превръщат дългата тясна градина в различни области, пълни с разнообразие. Новата полукръгла тераса и пергулата в дъното наситена с роса от рози “Rosarium Uetersen”,  създават дизайнерска рамка и оформят цялостта на тази градина.  Тревната площ в средата е пътека и едновременно с това създава усещане за разгръщане на градината.

Тази идея за дизайн потапя градината в естетиката на розовите листенца

Двете малки короновани скулптурни череши (Prunus ‘Globosa), цъфтят в прекрасно бяло през пролетта.

Симетрично засадени, по-тесни и по-широки  цветя оформят динамичната граница на тераста в предната част на двора. За препоръчване е този светъл акцент да се оформи от тесните съцветия на Ресника /Aktea/.  Тъй като в градината растат почти изцяло розови и бели цъфтящи растения, се създава хармонична и наситена цветна картина. Това рози, клематис, череши, хортензия, дива лоза и още каквото ви хрумне може да добавяте в тази градина.

 2: Семейна романтика

В това предложение дворът е разделен на цветна градина с място за отдих, зеленчукова градина, детски кът в две точки, от които в дървената къщичка лесно може да се устрои в лятна кухня. Всичко това придава на този вариант повече удобство и функуционалност. Малката зеленчукова градина с микс от едногодишни летни цветя е разположена точно срещу къта за игра, което й придава и педагогично, популяризаторски характер.

Втората  идея е за семейна градина с площадка за игри, зеленчуков пластир и др.

Освен това малките да могат да опитват червен касис  през лятото и малини през есента . Сортът “Blissy” е особено устойчив. Непосредствено зад зеленчуковия пластир се намира къщата за игра, която лесно се вижда от двете страни. От друга страна все още има тревен килим върху, който децата да играят.

Зад късата декоративна ограда от чимшир  е уютният кът за отдих, който подканя към релакс и забавления.  Жълтата роза  “Moonlight”, се изкачва над арката приветства семейството с буйните си  цветове. Зад нея са двата храста спирея със синия си пролетен цъфтеж.

Растителността в тези две предложения е препоръчителна, но не е задължителна.  Ако импровизирате в избора на видовете е възможно да постигнете нещо много по-интересно  и лично ваше.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име