ПОЛЕЗНИ НАСЕКОМИ В ГРАДИНАТА

0
4334

Сладкият нектар и цветният прашец на цветята, храстите и плодните дървета са неустоими за насекомите. Всред постоянно кацащото и излитащо множество са и тези ентомофаги и живинки, които можем да привлечем за наши съюзници.

Такива са калинките, златоочиците, божите кравички, бръмбара бегач, богомолките, серфидните мухи, голямата ежовка, някои хищни акари. Повечето от тях си имат любими растения, които непременно трябва да се отглеждат в градината, за да може численото им присъствие да гарантира справяне с неприятелите.

Все ще се намери място за равнеца, самакитката, аюгата, дивият лук. Лайката, мъртвата коприва и полският мак ще се появят от самосебе си, а невена, здравеца и медуницата трябва да ги имаме във всеки сектор на двора. В цветната градина непременно да се засадят калифорнийски мак (ешолция), иберис, лимнантес, фацелия, иглика, рудбекия, солидаго, зимзелен (винка) и лобелия. Желани гостоприемници на полезните насекоми са още лавандулата, лоницерата (орлови нокти), розмарина и билковите растения.

Калинките са ни най-познати от всички насекоми. Тяхната кодирана мисия е да снасят яйца в колониите от въшки, а излюпващите се личинки да се хранят с тях.

При това ненаситно до пълното унищожение на вражеската колония. За периода на своето развитие само една личинка е в състояние да унищожи до 800 въшки-по около 50 на ден.

Божите кравички са симпатични бързоноги бръмбарчета, които сякаш по цял ден се припичат на слънце. Много плодовити са и за сезон семейството става многолюдно. Дом им са пукнатините в кората на дърветата, а в любимото им блюдо влизат обикновените въшки, щитоносните и лъжещитоносните въшки.

Златоочицата е нежно жълто-зелено насекомо с големи насечени крилца и изпъкнали очички. Възрастните се хранят предимно с нектар и цветен прашец, а личинките предпочитат акарите и въшките-по над 600 броя  за периода на развитието си. Заради „плашещата” си физиономия и апетита наричат златоочиците „малки лъвчета”. Зимуват в цепнатини на стобори, под паднали листа и растителни остатъци.

Земните бръмбари бегачи, които често прибързано настъпваме с крак, се хранят с личинките на редица вредни насекоми, живеещи в почвата. В менюто им са още гъсениците нощенки, гъсениците на молците и др. Заедно със своето младо поколение могат да унищожат на денонощие повече от 100 личинки на пеперуди и до 5 гъсеници на молци. Зимуват в почвата и под стара кора.

Богомолката, която притаено дебне жертвите си, не бива да се пропуска. Изключително хищна, ненаситна и безпощадна е към скакалците, луковите и морковените мухи, пеперудите, водните кончета, комарите, а когато е гладна и към себеподобните си.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име