Очарователните цветове, оформени като нежни сърца, придават лек романтичен привкус на пролетната градина. Полюшващи се под повея на топлия ветрец, цветовете сякаш приканват да разтворим сърцата си за красотата на пролетта.

Дамските сърца (Dicentra) произхождат от Азия, но вече са повсеместно разпространени в повечето страни. Особено популярни са в областите със студен климат, тъй като тези цветя, макар и крехки на вид, са учудващо устойчиви на ниски температури. Цветовете се появяват през пролетта, предизвиквайки възхищение с изящния си вид.

Старите класически сортове са добре познати на всички, но днес вече съществуват и по-нови селекции, отличаващи се с по-елегантни и атрактивни черти. Макар новите сортове да са по-интригуващи, те имат и един недостатък- тяхната красота е за сметка на устойчивостта им. Така че, ако нямате време и възможност да се грижите за градинските цветя, то тогава за вас са по-подходящи непретенциозните класически сортове дамско сърце – розови цветове, които повечето от нас си спомнят от детството. По-рядко се среща чисто белият сорт ‘Alba’, чиито цветове излъчват непорочна красота. Има и селекции, които привличат вниманието не само с прекрасните цветове, но и с по-интересното оцветяване на листната маса. Сортът ‘Goldheart’ има светли златисто-зелени листа и е подходящ за озеленяване на места, където сянката е по-плътна, но за съжаление тази разновидност е и много по-капризна. Други популярни сортове са ‘Adrian Bloom’ (с тъмно-червени цветове), ‘Bountiful’ (цъфти обилно с наситено розови цветове),  ‘Luxuriant’ (с черешово червени цветове и папратовидни листа), ‘Snow Drift’ (бял сорт) и ‘Pantaloons’ (с обилни бели цветове). С тези сортове пролетната градина направо ще се потопи в море от нежни цветове. Ако имате веранда, можете да я декорирате с кашпи, засадени с дамски сърца – това ще придаде лекота и деликатност на декора.

  Дамските сърца достигат 60-90 см височина и са подходящи за средната част на цветния бордюр в комбинация с други пролетни цветя, както и засадени самостоятелно на групи. Дамските сърца са фаворити на сенчестите места, които озаряват ден след ден с нежните багри. Комбинират се много добре с други сенколюбиви растения като хоста, бергения, папрати и др. Листно декоративните ‘компаньони’ на дамските сърца подчертават красотата на цветовете и интригуващата им форма. В комбинация с други цъфтящи представители, тези цветя формират красив цветен бордюр, с който градината ще придобие свеж облик. Уникалните цветове  на дамското сърце могат да се използват и за озеленяване на беседка, пейка или люлка в двора, тъй като придават романтична и релаксираща атмосфера на мястото за отдих.  0017

Няма други цветя, които да притежават толкова съвършена сърцевидна форма. Ако притиснете цветовете между страниците на дебела книга, ще се сдобиете с идеални малки сърчица, които можете да използвате за декорация или да подарите на любимите ви хора. Ако обърнете цвета наопаки сърцето ще се преобрази в дама, облечена в красива бухнала рокля, а ако дръпнете леко двете стърчащи извивки – цветето ще се преобрази на дама в розова вана.  С тези малки трикове можете да привлечете интереса на малките деца към градината, където те искрено ще се забавляват докато се учат как да се грижат за цветята.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име