Много от собствениците на къщи са се сблъсквали с проблемни улуци, пропускащи уплътнения и т.н. Повечето по-стари улуци са ламаринени и ръждата често ги унищожава. Ето защо, вместо да ремонтирате старите увредени елементи, е по-добре да подмените цялата система с нови улуци от PVC и подходящи части към тях. На пръв поглед този вариант изглежда доста по-скъп, но всъщност ще се убедите, че от гледна точка на времето и издръжливостта на новите улуци, това е по-добрата инвестиция.

В специализираните магазини се продават най-различни системи за монтаж на улуци. Комплектите обикновено съдържат всичко необходимо – тръби, сглобки, уплътнения и т.н. – и улуците могат да се сложат без да имате някакви специални умения в тази област.

Сваляне на ламаринените улуци

Тъй като системата за поставяне на новите PVC улуци е различна от старите ламаринени елементи, трябва задължително да свалим всичко и да подготвим мястото за новите части. Не можем да ползваме дори и пръстените за захващане – сваляме и тях.

При монтажа на новите пръстени имайте предвид, че те са един от основните крепежни елементи. Трябва да се поставят много внимателно и с голяма прецизност. На дължина на улука около 10 м отпадат към 2 см материал. Най-напред се монтира първият пръстен-подпора. Измерваме необходимото разстояние, проверяваме линията с нивелира и продължаваме нататък. Много майстори монтират улуците с лек наклон, за да се оттича по-свободно дъждовната вода в тях.

Подредете на удобно място, в близост до вас, всички инструменти, които смятате да ползвате. Така ще ви е по-лесно и няма да се налага да слизате за всяко едно нещо. Ще ви трябва шнур, нивелир, трион за метал, отвертка с дупка за поставяне на молив, бормашина и удължител /разклонител/ за кабела.

Това са основните елементи на системата от улуци. Имаме както надлъжни, така и отвесни тръби. Принципите на укрепване при двата вида системи не се различават особено.
За установяване на наклона използвайте шнур и нивелир. Шнурът изпънете от единия до другия край на къщата, измерете добре и маркирайте. След това разделете дължината на тръбата на 500 и определете къде и как да са разположени пръстените.

 

Монтаж на  улуци от пластмаса

Най-напред поставяме крепежните пръстени за улуците. След като монтирате първия и последния, проверете наклона и определете позициите на пръстените между тях. Използвайте добре изпънат шнур.

Улуците трябва да свържете, като използвате възможно най-дълги тръби. Ако се налага, някъде може да срежете, за да паснете елементите. Преди да режете, очертайте линията с молив. Така ще имате прецизни краища и разрези.                  С помощта на добре изпънат шнур определете точната позиция на отделните пръстени и я имайте предвид при монтажа. При сглобяеми къщи ще трябва да използвате ъгъл, за да минете към другата стена.

 

Сигурно укрепване на улуците върху стената

Обикновено при силни дъждове натоварването на улуците е голямо. Най-голямата тежест се пада на крайната отвесна тръба, тъй като тя събира водата от всички останали и я отвежда надолу. Добре е да бъде допълнително укрепена към стената на къщата, за да няма опасност от разместване, огъване и т.н.

На първо място тази тръба трябва да е монтирана под абсолютно прав ъгъл. Сглобките трябва да са изключително здрави и сигурни. Не бива да хлопа или да се мести.

В зависимост от височината на къщата и съответно дължината на отвесната тръба, използваме различен брой и видове крепежни елементи. С помощта на метър и едно парче тръба можете да определите позициите на елементите и диаметърът на отворите, през които ще минава тръбата.

При едноетажна къща са достатъчни укрепващи елементи на две места. При двуетажна сложете три или четири и т.н.

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име