Родът на дряна (Cornus) е доста разнообразен и обхваща около 40 вида големи храсти и малки дървета, голяма част от които се използват широко в озеленяването.  Дряновете, които ви представяме се отглеждат преди всичко заради декоративния ефект, който цветовете и листата му придават.

Някои видове като C. stolonifera, C. sanguineum и C.alba се отличават с красиво обагрените стъбла в нюанси на червено и охра, които придават дръзки нотки към ландшафта. Други разновидности като сортовете на C. controversa, C. florida или

C.capitata се отглеждат заради прекрасните цветове, чиито нежни багри озаряват градините. Красиво изпъстрените листа на някои представители като C. kousa дотолкова променят вида на растението, че трудно бихте го оприличили с дряна.

Дряновете се вписват чудесно в ландшафта, особено ако разполагате с по-просторна градина, в която има и други дървесни видове. Не случайно се използват в публичните паркове и градини, където смекчават внушителното излъчване на едрите дъбове и снажните борове. В частните градини дряновете са идеални не само за създаването на фокусна точка, но и за оформянето на общия фон за по-ниски растения. Някои от видовете са едни от най-ранно цъфтящите растения, при които цветовете разкриват красотата си още преди появата на първите листа. Други видове цъфтят в края на пролетта, а трети – дори през лятото.

Cornus florida се нарежда в топ листата на цъфтящите дрянове благодарение на ненадминатата си красота.

Този вид  достига около 4.5-7 м височина и по-скоро се разпростира на ширина. Интересното е, че този вид може да предложи красива гледка през всеки сезон на годината.

 

 

Още в началото на пролетта това декоративно дърво излага на показ невероятните си цветове, последвани от пищните наситено зелени листа през лятото. С настъпването на есента този дрян се обгръща с великолепна премяна, изтъкана от червеникаво-пурпурни листа и аранжирана с ярки червени плодове, които остават да красят дървото през зимните месеци.  Създадени са различни сортове, като повечето се различават по баграта на цветовете. Едни от най-популярните разновидности на C. florida са ‘Rubra’ и ‘Alba’.

Cornus capitata е друг популярен вид, известен още и като вечнозелен дрян.

Наситенозелените му листа се запазват целогодишно, като само най-старите покафеняват и падат през ноември-декември. Едрите бяло-кремави или розови цветове са истински празник на красотата, когато се появят през лятото. През есента узряват едрите ‘сборни’ червени плодове, които макар да имат привлекателен вид, не се славят с добри вкусови качества. Този вид произхожда от Хималаите, така че не се съмнявайте в способността му да устои на ниските зимни температури (до -10°С).

Друг интересен представител е видът Cornus controversa, наричан още гигантски дрян, тъй като с течение на годините големият храст се превръща в добре оформено дърво с едри месести листа.

Поради това, този дрян се използва в озеленяването на по-просторни дворове. Припокриващите се сезони на цъфтеж, поява на плодове и прекрасни есенно обагрени листа превръщат този дрян в един от фаворитите сред  декоративните дървета. Съществува и разновидност с вариегатни (изпъстрени) в бяло листа, която обаче не се среща често. Цветовете, които се появяват в края на пролетта и началото на лятото, са истинско произведение на изкуството. След прецъфтяването им, ярки плодове заемат тяхното място, поддържайки декоративния вид на растението. През есента пурпурните листа привличат погледите преди да опадат  за зимата.

Японският дрян Cornus kousa е вид, който заслужава да се спомене. Отличава се с невероятно привлекателните си цветове, които се появяват в края на пролетта.

Плодовете са кълбовидни и приятно обагрени в розово-червено, което допълва декоративния вид на дървото. Създадени са сортове, чиито листа за прошарени с бяло-кремаво – едно елегантно допълнение към всяка градина със стилно озеленяване. Японският дрян като цяло се отличава с много добра устойчивост към редица болести, поради което е предпочитан вид както от селекционерите, така и от градинарите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име