За да се насладите на градината пълноценно, а и за да отпочивате от време на време, може да поставите една или няколко пейки (в зависимост от размера на двора) на възможно най-приятните места. Често пейките се поставят далеч от къщата като се обгръщат в зеленина и цветя, така че да се абстрахираме от близостта на цивилизацията и дома. Много често за постигане на оптимални резултати  около пейките се извършва специално  озеленяване.

В по-големите дворове пейките се разполагат върху специално предвидени за тях площадки, до които се стига по живописни пътеки. Покритите с настилки площадки и пътеки са абсолютно задължителни за често използваните пейки, отъпкването около които е толкова голямо, че предизвиква изчезване на тревата.

Предпазване на пейките от слънцето чрез направата на пергола над тях е класическо решение, което остава изключително актуално. За да бъде ефективна перголата, тя трябва да бъде с размери поне 2 пъти по-големи от самата пейка. Важно е перголата да бъде равна или наклонена на юг или към най-слънчевата страна на конкретното място.

Често пейките се настаняват близо до централната алея или до входната врата, така че да бъдат лесно достъпни дори за външни хора. Такива пейки обикновено се използват по-често и от повече хора, затова направата на настилка под тях е препоръчително поради силното отъпкване, което предизвиква оголването на почвата наоколо.

В малките дворове, където няма толкова закътани в зеленина места, пейката може да се разположи и върху някоя от по-удобните за целта площадки, в близост до къщата. Най-благоприятни за пейката са източната и северната страна на къщата и само в случая, когато са засенчени – западната и южната.

Покритите пейки имат доста предимства, но и някои съществени недостатъци. На първо място техният покрив има твърде тежък ефект – нещо, което в повечето случаи не може да се пренебрегне. Освен това през зимата, пролетта и есента пейката е толкова засенчена, колкото и през лятото, но обикновено през тези сезони това е недостатък.

Люлеещите се пейки, както и другите подобни мебели в двора засилват впечатлението за удобство и лукс. По същество тяхната функция не се различава от тази на пейките и при избора и поставянето им в градината се водим от същите правила.

Когато пейката е разположена в застлана с настилки площ, озеленяването може да се направи с цветя и храсти, засадени в достатъчно големи саксии. В този случай най-добре изберете орнаментирани здрави глинени съдове с  по-големи размери.

Пейките трябва да се разполагат така, че да са комфортни за отдих целодневно или в определени часове от денонощието. Когато желаем първото, трябва да й осигурим пергола или достатъчно близо разположено дърво, докато във втория случай просто трябва да я разположим на място, което се огрява само през този интервал от деня, в който няма да я използваме.

Допълнителното озеленяване около пейките със саксийни растения е много интересно, защото допълва градинската растителност, особено когато тя е недостатъчно или й липсва желаният цветен ефект.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведе своя коментар
Вашето име